PREDSJEDNIČKI POČETKOM LJETA

Parlamentarni izbori u Egiptu u veljači ili ožujku

08.11.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Egipat će održati parlamentarne izbore u razdoblju između veljače i ožujka sljedeće godine, nakon čega će početkom ljeta uslijediti predsjednički izbori, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Nabil Fahmi

Egipćani bi na izborima trebali izabrati novo vodstvo zemlje umjesto sadašnje vlade koju je postavila vojska pošto je u srpnju svrgnula dotadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija.

Fahmi je u intervjuu za Reuters kazao kako je Stranka slobode i pravde, političko krilo Mursijeva Muslimanskog bratstva, i dalje u Egiptu legalna te da može slobodno sudjelovati na izborima za parlament.

Fahmi je tijekom posjeta Madridu rekao kako će se datum održavanja predsjedničkih izbora objaviti krajem proljeća te da će se izbori održati najkasnije dva mjeseca nakon objave. "Dakle, izbori za predsjednika bit će održani tijekom ljeta i to je posljednji korak", kazao je.

Ovo je dosad najpreciznija informacija o izborima.

U rujnu je Fahmi kazao kako bi prijelazna faza vlade trebala biti završena do proljeća iduće godine, ne objavivši precizne datume. Izbori će uslijediti nakon referenduma o novom ustavu, koji će, kako je kazao, biti održan u prosincu.