PREDSJEDNIČKI NAKON TOGA

Parlamentarni izbori u Egiptu u sljedećih šest mjeseci

09.07.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Prijelazni egipatski predsjednik Adli Mansur ukazom je u ponedjeljak navečer odredio da će se parlamentarni izbori održati u sljedećih šest mjeseci, priopćila je državna televizija

Kroz petnaest dana bi se trebao oformiti odbor koji će imati dva mjeseca da predstavi predsjedniku izmjene ustava. Potom će kroz mjesec dana amandmani biti stavljeni na referendum, a zatim se u sljedeća dva mjeseca trebaju održati parlamentarni izbori.

Predsjednički izbori bit će sazvani čim se konstituira parlament, kaže dekret.

Ustav je stavljen van snage prošli tjedan kada je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija s vlasti.

Islamistička stranka Nour spremna prihvatiti premijeraRadvana

Egipatska stranka Nour, druga najveća islamistička grupacija nakon Muslimanskog bratstva, u utorak je priopćila da će prihvatiti izbor bivšeg ministra financija Samira Radvana za prijelaznog premijera.

Glasnogovornik stranke Nour je kazao da će prihvatiti Radvana za privremenog premijera jer udovoljava kriterijima stranke, tj. jer je 'tehnokratski' ekonomist i ima iskustvo u vladinoj administraciji.

Prema nekim visokim političkim izvorima, Radvan je izronio kao najizgledniji kandidat za privremenog šefa vlade.

'Tražili smo tehnokratskog ekonomista ... neutralnu osobu', kazao je glasnogovornik Nader Bakar

Nour, ultrakonzervativna islamistička stranka, u ponedjeljak je poručila da se povlači iz pregovora o novoj vladi zbog napada vojske na pristaše svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija i ubojstva 51 prosvjednika, no Bakar tvrdi da stranka 'putem nekih kanala' i dalje ima utjecaj na taj proces.

Prema njegovim riječima, postoji 'velika vjerojatnost' da Radvan bude izabran za privremenog premijera.