ZBOG GOSPODARSKOG KRIMINALA

Paripović dobio mjesec dana istražnog zatvora

14.09.2012 u 20:43

Bionic
Reading

Protiv Duška Paripovića, bivšeg direktora propale Meteor grupe od koje petstotinjak vjerovnika potražuje blizu 200 milijuna kuna, od kojih je daleko najveći Hypo banka s oko 60 milijuna, sudac istrage odredio je nakon ispitivanja mjesec dana istražnog zatvora na prijedlog varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je naložilo provođenje istrage protiv Paripovića zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, četiri kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Za potonja dva kaznena djela pod istragom je i Meteor grupa, graditeljska tvrtka koja je u stečaju od sredine godine, a sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Postoji osnova sumnje, kako navodi državno odvjetništvo, da je osumnjičeni od studenog 2011. do veljače 2012. godine kao direktor Meteor grupe sklopio šest ugovora o kupoprodaji nekretnina, kojima je sebi i jednom trgovačkom društvu prodao nekretnine u vlasništvu Meteor grupe, određujući u ugovorima kupoprodajne cijene u iznosima znatno nižima od njihove tržišne vrijednosti. Time je, kako se sumnja, sebi i drugom trgovačkom društvu pribavio ukupnu imovinsku korist od oko 5,2 milijuna kuna.

Ujedno, postoji osnova sumnje i da je ugovorio poslovne odnose s četiri oštećena trgovačka društva obećavajući uredno ispuniti ugovorene obveze, a što nije namjeravao učiniti. Neplaćanjem potraživanja koja su nastala iz tih odnosa, te su tvrtke oštećene za ukupan iznos od oko 3,9 milijuna kuna. Za taj je iznos osumnjičeno društvo je pribavilo nepripadnu korist.

Postoji osnova sumnje i da je kao direktor osumnjičenog društva Meteor grupe naložio da se za razdoblje od početka 2011. do svibnja 2012. godine ne plaćaju dužne porezne obveze i doprinosi, čime nije platio ukupan iznos od oko 15 milijuna kuna. Za taj iznos pribavio je nepripadnu imovinsku korist za osumnjičeno društvo, a na štetu proračuna i državnih fondova, navodi državno odvjetništvo.