NAJVJEROJATNIJI SCENARIJ

Paravinju će privremeno izručiti Hrvatskoj

15.07.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Dragan Paravinja, osumnjičeni za ubojstvo maloljetne Antonije Bilić, najvjerojatnije će privremeno biti izručen Hrvatskoj kako bi se tamo u cijelosti provela istraga o slučaju njezina nestanka, a takav zahtjev je u petak i stigao iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske u Sarajevo, doznaje Hina

'Danas smo dobili zahtjev Ministarstva pravosuđa Hrvatske za privremeno izručenje Paravinje', potvrdio je Hini pomoćnik ministra pravosuđa BiH Nikola Sladoje zadužen za međunarodnu suradnju.

Objasnio je kako u Ministarstvu pravosuđa BiH, prije donošenja odluke o novom zahtjevu iz Hrvatske, moraju pričekati dokumentaciju o presudi koja je Paravinji izrečena u petak na sudu u Sokocu zbog pokušaja silovanja te onu kojom je Srbija obrazložila svoj zahtjev za izručenje, s obzirom da je Paravinja i u toj zemlji osuđen zbog silovanja na četiri i pol godine zatvora.

Privremeno izručenje je opcija koja proistječe iz odredbi Europske konvencije o ekstradiciji. U tom dokumentu stoji kako izručenje neke osobe drugoj državi može biti uvjetovano provedbom kaznenog postupka u državi od koje se takva osoba traži. To znači kako bi Hrvatska na izručenje Paravinje, po ranijem zahtjevu kojega je u četvrtak odobrio i Sud BiH, ipak morala pričekati donošenje pravomoćne presude po optužbi za pokušaj silovanja, što može potrajati, a istodobno bi usporilo istragu o slučaju nestanka Antonije Bilić, za čije se ubojstvo sumnjiči Paravinju.

Ukoliko bi pak Paravinja Hrvatskoj bio izručen privremeno, istraga bi se mogla okončati, a on bi nakon toga bio vraćen u BiH do donošenja pravomoćne presude.

Izdržavanje eventualne zatvorske kazne po toj presudi moglo bi biti stvar novog dogovora Hrvatske i BiH.

BiH: Paravinji dvije godine i deset mjeseci zatvora

Dragan Paravinja osuđen je u petak na Osnovnom sudu Sokolac u Bosni i Hercegovini na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog kaznenog djela silovanja.

Vijeće sokolačkog suda nepravomoćnom je presudom Paravinju proglasilo krivim za pokušaj silovanja djevojke, počinjen 2002. godine na području Jahorine.

Na sokolačkom sudu Hini je potvrđeno kako je istodobno produženo i trajanje pritvora u kojemu se Paravinja nalazi otkako je krajem lipnja uhićen kod Srpca.

'Pritvor može trajati do pravomoćnosti presude, a najduže do isteka izrečene zatvorske kazne', kazala je glasnogovornica sokolačkog suda Dragana Mačar.

Pisani otpravak presude bit će dostavljen tužiteljstvu i obrani u roku od osam dana, a nakon toga je moguće ulaganje žalbe.

U tom bi slučaju u drugostupanjskom postupku o Paravinjinoj krivnji odnosno kazni odlučivao Okružni sud u Istočnom Sarajevu a potom, u slučaju traženja izvanrednih pravnih lijekova, i Vrhovni sud Republike Srpske.

Paravinja je već pravomoćno osuđen u Srbiji na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja, a ta je država uz Hrvatsku također zatražila njegovo izručenje radi izdržavanja kazne.

Sud na Sokocu u presudi donesenoj u petak nije se očitovao o ekstradicijskim zahtjevima, a po riječima Dragane Mačar, taj je dio postupka u isključivoj nadležnosti pravosudnih dijela na državnoj razini.

Paravinja je na ekstradicijskom ročištu na Sudu BiH početkom tjedna izjavio kako se ne protivi izručenju Hrvatskoj, a izručenje Srbiji ne želi.

Sud BiH u četvrtak je Ministarstvu pravosuđa BiH poslao Paravinjin predmet uz ocjenu kako su ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo izručenje Hrvatskoj s obzirom da on nema državljanstvo BiH.

Odluku o izručenju u konačnici donosi ministar pravosuđa Bariša Čolak, a tajnik Ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine Jusuf Halilagić najavio je kako bi izručenje Paravinje Hrvatskoj moglo uslijediti razmjerno brzo, možda već naredni tjedan.

'Ukoliko sve bude išlo kako treba, Paravinja bi Hrvatskoj mogao biti izručen već narednog tjedna', izjavio je Halilagić kako ga u petak citiraju banjalučke Nezavisne novine.