ZAŠTITA PRIRODE

Papuk u Europskom tjednu geoparkova

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 29.05.2011 23:59
  • Objavljeno 29.05.2011 u 21:31
PAPUK ALPINIST

PAPUK ALPINIST

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

U povodu obilježavanja Europskog tjedna geoparkova i Međunarodnog dana rendžera, na Nevoljašu, u Parku prirode Papuk, jučer je i danas organiziran kamp za djecu nekoliko škola Virovitičko-podravske županije. Poučeni su snalaženju u prirodi i vrijednostima šume, a za njih je organiziran i uspon na dva papučka vrha
Vinco Gazdik

Vinco Gazdik

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

Na Jankovcu – poznatom planinarskom izletištu kod Orahovice - članovi Gorske službe spašavanja iz Požege i Slatine danas su djeci omogućili spuštanje užetom s vrha sedrene barijere neposredno uz jankovački Skakavac – jedini slap u Slavoniji. 'Manifestacija traje dva dana i cilj joj je poučiti djecu vrijednostima naših parkova, ali i upozoriti na opasnosti s kojima se u njemu mogu suočiti. Zato im članovi Gorske službe zorno prikazuju kako se pomaže ljudima stradalima na nedostupnim mjestima', kaže Alen Jurenac, glavni nadzornik Parka prirode Papuk.

Geopark prirode Papuk se na ukupnoj površini od oko 34 tisuće hektara diči Rupnicom – prvim geološkim spomenikom u Hrvatskoj (još od 1948.) poznatom po stubastim eruptivnim stijenama, Jankovcem – popularnom planinarskom izletištem sa spiljskim grobom grofa Josipa Jankovića, poučnom stazom i slapom visokim 35 metara, Sekulinačkim planinama, Ružica gradom – jednim od najvećih srednjovjekovnih gradova – utvrda u Hrvatskoj, Pliš Mališčakom na čijem području obitava najviše zaštićenih biljaka ovoga gorja, a tu je i Čemernica – arheološko nalazište iznad Kaptola.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi