NA VRHU TALIJANSKE 'ČIZME'

Papa u Kalabriji osudio organizirani kriminal

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 09.10.2011 17:23
  • Objavljeno 09.10.2011 u 17:19
papa Benedikt

papa Benedikt

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Papa Benedikt XVI. osudio je u subotu 'okrutne' organizirane kriminalne skupine u Kalabriji, na jugu Italije, u homiliji pred 50.000 ljudi iz cijele pokrajine koja je na vrhu 'čizme' talijanskog poluotoka

Sveti Otac je po kiši predvodio misu u industrijskoj zoni grada Lamezia Terme, u središtu područja obilježenog gospodarskom stagnacijom, nezaposlenošću, iseljavanjem živih snaga i strahom od moćne N'dranghete, lokalne mafije.

'U ovom lijepom kraju prepoznajemo trusno područje ne samo u geološkom smislu, već i na strukturnom, društvenom i na planu ponašanja', rekao je 84-godišnji Papa koji se činio blijed i pomalo umoran.

'Ovo je zemlja gdje nezaposlenost zabrinjava, gdje nerijetko strašan kriminal ranjava društveno tkivo', istaknuo je u propovijedi.

U vrijeme kada Italija donosi drastičan program štednje, u Kalabriji je stopa nezaposlenosti mladih već premašila 26 posto, a mnogi megalomanski industrijski projekti nikada nisu ugledali svjetlo dana ili se od njih odustalo.

Dočekujući Papu, gradonačelnik Lamezie Terme, Gianni Speranza, drhtavim glasom se zauzeo za svoju regiju: 'Ne želimo biti ogorčena zemlja. Politika mora služiti pravu, kao što ste rekli u Bundestagu (u Njemačkoj, prošlog tjedna). Mladi su naša budućnost, mi kažemo: dosta mafiji'.

Na kraju mise Benedikt XVI. je spomenuo 'marijanska svetišta' u Kalabriji i pohvalio 'pobožnost naroda'.

'Potičem vas da stalno živite vjeru u svjetlu nauka Koncila (Drugi vatikanski koncil, 1962.-1965.), apostolske stolice i vaših svećenika', istaknuo je u času kada Lefebreovci tvrde da je, pod njihovim utjecajem, u vrhu Crkve napokon srušen 'tabu' kritike Koncila koji oni ne priznaju.

Kalabrija je sjedište 'Ndranghete koja se smatra najopasnijom i najmoćnijom mrežom organiziranog kriminala u zapadnoj Europi.

Papa Benedikt XVI. prošle je godine posjetio Siciliju i tamošnjoj mafiji poručio da je organizirani kriminal nespojiv s Evanđeljem.

Posljednji put neki je Papa bio na Kalabriji 1988. godine, kada je regiju posjetio Ivan Pavao II.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi