SKANDALOZNA ODLUKA I NEČUVENI PRESEDAN

Papa suspendirao hrvatskog biskupa da bi Talijani dobili zemlju u Istri?

30.07.2011 u 19:39

Bionic
Reading

Samo dva mjeseca nakon što je pohodio Hrvatsku, Benedikt XVI. stavio se iznad hrvatskih zakona, međudržavnog ugovora Hrvatske i Vatikana pa i samih Osimskih sporazuma kojima su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani, već obeštećeni, piše Novi list, a o, kako ga nazivaju, nečuvenom presedanu izvijestio je i HTV

Papa Benedikt XVI. suspendirao je mons. Ivana Milovana, biskupa Porečke i Pulske biskupije u pogledu spora s talijanskim benediktincima predmet kojega je imovina nekadašnjeg benediktinskog samostana u Dajli. Također, Papa je imenovao vatikanskog biskupa mons. Santosa Abrila y Castella da u ime Biskupije i Župe Dajla potpiše sporazum o uređenju međusobnih odnosa.

Time je papa Benedikt XVI., primijenivši kanonsko pravo, učinio presedan ne samo u hrvatskoj sudskoj, već općenito svjetskoj praksi te, kako upozorava Novi list, otvorio Pandorinu kutiju kojom omogućuje svim nekadašnjim stranim vlasnicima crkvenih (i inih) dobara da ga dobiju natrag nauštrb hrvatske države i njezinih građana, neposredno narušavajući državni suverenitet.

Benediktinci iz Dajle već su dobili 1,7 milijardi lira nakon Osimskih sporazuma od Republike Italije čime su obeštećeni kao talijanski građani. Budući da su jednom već primili obeštećenje više na to nemaju pravo, premda ga sada traže drugi put, i to od Župe Dajla i Biskupije, što je pravno neutemeljeno. U pitanju je velik novac, sveukupno - uključujući vrijednost nekretnina, sudske troškove, porez i ine naknade - oko 30 milijuna eura, uz to da se u roku od dva dana od potpisivanja ugovora na račun u jednoj njemačkoj banci u Frankfurtu uplati pola milijuna eura.

Što je radio hrvatski kardinal Bozanić?

Samostan i zemljište Hrvatska je na temelju sporazuma s Vatikanom vratila župi Dajla. Nekoliko godina poslije benediktinci su ipak zatražili povrat. Kad ih je Hrvatska odbila, Papa je osnovao komisiju koja treba riješiti spor. Komisija, u kojoj je, što odluku čini još 'zanimljivijom', bio i kardinal Josip Bozanić, odlučila je da se samostan treba vratiti Talijanima.

Porečka biskupija stoga je, javlja HTV, sve prijavila Državnom odvjetništvu, naime, kako kažu, ako Benedikt i benediktinci pobijede u ovoj priči, uskoro će velik dio crkvenog dobra na Jadranu doživjeti istu sudbinu - prepustit će ga Talijanima.