NBC OTKRIVA

'Papa se bira uz čašicu grape, guglanje i tračanje'

04.03.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Sada kada su rekli zbogom Benediktu XVI., kardinali službeno kreću u izbor njegova nasljednika na službenim okupljanjima, ali i neslužbenim večerama gdje se sklapaju savezništva i razmatraju imena, izvješćuje u nedjelju američka TV mreža NBC News

Službeno će se kardinali svakodnevno sastajati da bi raspravljali o stvarima važnim za Crkvu u ovom trenutku, na 'kongregacijama' će i utvrditi datum konklave, primajući izvješća o stanju Crkve diljem svijeta ali će se najvažnije rasprave, kako tvrde vatikanolozi, odvijati u privatnim odajama i udaljenom kutku restorana.

'Ozbiljan se posao obavlja navečer, uz čašicu anisete i grape', tvrdi Christopher Bellitto, profesor povijesti na sveučilištu Kean. Razmjenjivat će se tračevi, guglat će se imena, počet će se stvarati koalicije, a onda će se pojaviti i lista imena s prvim i drugim izborom, dodaje Bellitto.

Prema njegovim riječima, kardinali će u malim skupinama pomno izanalizirati tko bi mogao biti favorit za sljedećeg papu, prije nego ih se zatvori u Sikstinsku kapelu čija se vrata zatvaraju i zaključavaju te neće imati nikakav kontakt s vanjskim svijetom. Jednom kada konklava započne, kardinali jedu, glasaju i spavaju unutar ograničenog područja sve dok novi papa nije izabran.

Thomas Reese, analitičar za National Catholic Reporter, također objašnjava da se na kongregacijama raspravlja o nizu stvari, od reformiranja crkvene birokracije do nove evagelizacije, i na njima si kardinali mogu povećati ili pokopati svoje izglede.

'Jedan komentar o seksualnom zlostavljanju i potencijalni kandidat gubi potporu američkog ili irskog kolege. Netko se popikne na temu islama i otpisat će ga afrički kardinali, ali netko se može istaknuti elokvencijom i energijom i odjednom izroni iz sjene', kazao je Reese, objašnjavajući da se nakon tih kongregacija kardinali povlače u intimnije okruženje gdje se onda sliježu dojmovi i razrađuje strategija.

'Imaju sve pogodnosti domaćeg terena, svoje odaje, vjerojatno i kuhare, restoran s privatnim kutkom za troje, četvero. O tome se svakako neće razglabati u McDonaldsu', kazao je Reese.

James Weiss, profesor teologije na koledžu u Bostonu, izbor pape opisuje kao 'složeni ples', ponajprije zbog curenja vatikanskih dokumenata koji su na svijetlo dana iznijeli unutarnje sukobe, intrige i zavjere.

Smatra da će kardinali imati jako složeni posao jer ne znaju kome vjerovati.

'Znaju da se nešto jako loše događalo u najvišim krugovima u Vatikanu, ali ne znaju tko je umješan', tvrdi Weiss i zaključuje da ovakav stupanj nepovjerenja nije viđen od 1730.