PLJUSKA MEĐUGORJU

Papa protjerao franjevca zbog seksa s redovnicom

Bionic
Reading

Zbog optužbi za “herezu i šizmu, manipulaciju sviješću i savješću, te opravdane sumnje u seksualne odnose s časnom sestrom”, svećenik Tomislav Vlašić, koji se svojedobno proglasio “duhovnim ocem” šestero tadašnje djece koja su tvrdila da im se u Međugorju 1981. ukazala Gospa, definitivno je suspendiran iz reda franjevaca

To je odluka glavnog ministra istoimenog reda fra Josea Rodrigueza Carballa

No, to nije sve: poglavar Katoličke crkve papa Benedikt XVI. razriješio je fratra svih svećeničkih dužnosti, te mu je zabranio objavljivanje bilo kakvih izjava koje se tiču religijskog života, a posebno izjava o “međugorskom fenomenu”, piše Slobodna Dalmacija

Vijest su prenijeli svi talijanski mediji čiji se novinari “vatikanisti” već dugo bave pitanjem zašto Sveta Stolica još nije priznala međugorsko svetište. Papa Benedikt XVI. u rujnu prošle godine svetište je nazvao “prevarom” te je istodobno najavio kako će Vatikan ubrzati istragu o onome što se dogodilo 1981. godine i istodobno pokrenuti disciplinske mjere protiv patera Vlašića koji ruši sliku o Međugorju.

Fra Tomislav već godinama tvrdi da se njemu osobno Gospa do sada ukazala oko 40 tisuća puta, u što je Benedikt XVI. izrazio sumnju. Ni prethodni papa, Ivan Pavao II., nije mu iskazivao previše povjerenja.

Vlašić je, naime, tvrdio kako je 1984. godine doživio jedno od ukazanja u kojem mu je Djevica Marija poručila da je on – živi svetac. O istom je obavijestio i tadašnjeg papu, međutim iz Vatikana nije stigao nikakav komentar.

Talijanski mediji izopćenju patera Vlašića posvetili su veliku pažnju i zbog činjenice da svećenik od 1987. godine živi u Italiji. On se 1987. godine preselio u Parmu gdje je sudjelovao u osnivanju vjerske udruge “Kraljice mira, potpuno smo tvoji”.

Tijekom službovanja u Parmi, prenosi talijanski dnevni list Corriere della Sera, u Vatikan su pristigle pritužbe na svećenika “contra sextum”, odnosno na sumnju u krivnju za seksualni nemoral.

Vlašić je optužen da je bio u intimnoj vezi s jednom časnom sestrom, s kojom navodno ima i dijete.

To je bila kap koja je prelila čašu pa ga je Sveta Stolica 1992. godine poslala u jedan samostan nedaleko od talijanskoga grada L’Aquile, potresom sravnjenog prije četiri mjeseca.

Samostan u regiji Abruzzo je jedna vrsta “vatikanskog zatvora” u kojem je svećeniku bilo izričito zabranjeno komuniciranje s bilo kojom osobom, pa čak i njegovim odvjetnicima, bez službenog dopuštenja pretpostavljenih, jer je vatikanska istraga, koja se, evo, završila izbacivanjem fra Tomislava iz svećeništva, bila u tijeku.