POZIV NA MIR

Papa pozvao na zaštitu kršćana i vjersku toleranciju

01.01.2011 u 13:44

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. zatražio je u subotu da svjetski čelnici zaštite kršćane od vjerskih nesnošljivosti, pošto je u novogodišnjoj noći u napadu automobilom-bombom ispred koptske crkve u egipatskom gradu Aleksandriji ubijeno 22 ljudi

Na dan kada Rimokatolička crkva slavi Svjetski dan mira, Papa je u novogodišnjoj misi u bazilici svetoga Petra pozvao na poštovanje vjerskih sloboda i toleranciju.

'Čovječanstvo si ne smije dopustiti da se navikne na diskriminaciju, nepravdu i vjersku nesnošljivost, koja danas posebno pogađa kršćane', poručio je Papa u homiliji. 'To je teška misija za koju riječi nisu dostatne, potreban je konkretan i stalan angažman dužnosnika', naglasio je.

Benedikt XVI. je kršćane pozvao da ne podlegnu malodušju i zastrašivanju.

Dvadeset i dvije osobe ubijene su u novogodišnjoj noći u napadu automobilom bombom ispred kršćanske koptske crkve u egipatskom gradu Aleksandriji, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Eksplozija, za koju za sada nitko nije preuzeo odgovornost, odjeknula je pola sata nakon ponoći dok su vjernici izlazili iz crkve Sidi Bešr u Aleksandriji. Ranjeno je 79 osoba.

Nakon eksplozije došlo je do prosvjeda Kopta na ulicama Aleksandrije i zatim do sukoba skupina kršćana i muslimana koji su jedni druge gađali kamenjem. Zapaljeno je nekoliko automobila. Policija je morala suzavcem rastjerati mnoštvo s ulica i situacija se do jutra smirila.

Egipat je pojačao sigurnost oko kršćanskih crkava pošto je u studenome jedna skupina povezana s iračkom Al-Kaidom zaprijetila da će ih napasti. Četvorica policajaca koja su čuvala koptsku crkvu također su među ranjenima.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pozvao je 'egipatske Kopte i muslimane da se ujedine pred terorizmom i onima koji prijete sigurnosti, stabilnosti i zajedništvu zemlje'.

Kršćani čine 10 posto od 79 milijuna stanovnika Egipta.

U svojoj poruci mira objavljenoj 16. prosinca Papa je rekao da su kršćani najprogonjenija vjerska skupina na svijetu i da je neprihvatljivo da oni i danas na nekim mjestima riskiraju život kako bi prakticirali svoju vjeru.

U studenome prošle godine 52 osobe su ubijene u napadu pripadnika Al-Kaide na sirijsku kršćansku crkvu u Bagdadu. Šest ljudi ubijeno je na Badnjak u napadu na dvije protestantske kršćanske crkve na sjeveroistoku Nigerije.