UZ TRADICIONALNI BLAGOSLOV

Papa će predvoditi uskrsnu misu na Trgu sv. Petra

31.03.2024 u 08:26

Bionic
Reading

Papa Franjo trebao bi u nedjelju ujutro predvoditi uskrsnu misu na Trgu sv. Petra u Rimu, nakon koje slijedi tradicionalni blagoslov 'Urbi et Orbi' (Gradu i svijetu)

To je svečani vrhunac uskrsnih blagdana i najvažniji blagdan u kršćanskom kalendaru. Kao i prijašnjih godina, očekuju se deseci tisuća ljudi. Međutim, uskrsne svečanosti u Vatikanu zasjenjene su zabrinutošću za 87-godišnjeg Papu, koji je mjesecima lošeg zdravlja.

Na Uskrsnu nedjelju kršćani slave uskrsnuće Isusa Krista i time pobjedu života nad smrću. Nakon tradicionalnog misnog slavlja, očekuje se ulazak poglavara Katoličke Crkve u baziliku sv. Petra te izgovaranje uskrsne poruke i blagoslov 'Urbi et Orbi' iz središnje lože. Kao i svake godine, Trg sv. Petra bogato je ukrašen cvijećem iz Nizozemske.

Papa je u subotu predvodio uskrsno bdjenje u Vatikanu pred oko 6000 ljudi iz cijeloga svijeta, dan nakon što je u zadnji trenutak otkazao sudjelovanje na procesiji Velikog petka zbog čega se povećala zabrinutost za njegovo zdravlje.

U desetominutnoj propovijedi na talijanskom jeziku Papa je osudio 'zidove sebičnosti i ravnodušnosti' u svijetu. Na kraju službe koja je trajala dva i pol sata, pokazao je malo znakova umora, a odvojio je i vrijeme da pozdravi i blagoslovi neke od vjernika.

U kratkom priopćenju od petka, Vatikan je rekao da će 'kako bi sačuvao svoje zdravlje uoči uskrsnog bdjenja i uskrsne nedjeljne mise, papa Franjo pratiti Križni put u Koloseju iz Doma sv. Marte', rezidencije gdje živi.