'LJUDSKA I DRUŠTVENA DEGRADACIJA'

Papa kaže da je 2017. bila obilježena ratovima i lažima

31.12.2017 u 19:52

Bionic
Reading

Papa Franjo rekao je nedjelju u svojem govoru u povodu završetka godine da je 2017. bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom, pozivajući ljude da preuzmu odgovornost za svoja djela

U svojem zadnjem javnom obraćanju ove godine, tijekom večernje mise u bazilici sv. Petra, Papa je rekao da je čovječanstvo potratilo ovu godinu 'na puno načina djelima smrti, lažima i nepravdama.'

I dok je rat najočitiji znak 'apsurdnog ponosa', kako ga je nazvao Papa, mnogi drugi grijesi uzrokovali su 'ljudsku, društvenu i ekološku degradaciju'.

Premda nije spomenuo nijedan konkretan događaj iz 2017., Papa je tijekom godine komentirao mnoge najvažnije probleme u svijetu.

U travnju je osudio'neprihvatljiv pokolj' nedužnih civila u kemijskom napadu u Siriji. Prije mjesec dana posjetio je Mjanmar, iz kojeg je više od 600.000 muslimana Rohindža protjerano iz svojih domova u Bangladeš.

  • +12
Papa Franjo u Bangladešu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Andrew Medichini/Pool

Papa je također pokušao dati poticaj miru u Kolumbiji tijekom posjeta u rujnu i lobirao je kod američkog predsjednika Donalda Trumpa u svibnju da prizna problem klimatskih promjena.

U vezi jačanja napetosti između Sjeverne Koreje i Zapada, Papa je izrazio zabrinutost zbog nuklearnih arsenala.

Nakon mise, Papa je prošetao Trgom sv. Petra. Obišao je velike jaslice postavljene ispred crkve i rukovao se i fotografirao s hodočasnicima.