sveti otac u palermu

Papa Franjo u mafijaškoj prijestolnici: 'Kažem vam, mafijaši, vaš će život biti izgubljen!'

15.09.2018 u 15:03

Bionic
Reading

Papa Franjo u subotu je pozvao pripadnike sicilijanske mafije da napuste svijet nasilja i kriminala i poručio da tom otoku trebaju 'muškarci i žene ljubavi, a ne časti', koristeći pritom termin koji mafijaši često koriste govoreći o sebi

Franjo je u otočkoj prijestolnici istaknuo kako sudionici organiziranog kriminala, od kojih mnogi dolaze u crkvu i otvoreno se mole, 'ne mogu vjerovati u Boga i biti mafijaši' u isto vrijeme. U svom pozivu ih je nazvao 'dragom braćom i sestrama'.

Papa je u Palermo stigao odati počast ocu Giuseppeu Pinu Puglisiju, sicilijanskom svećeniku kojeg je prije 25 godina ubila mafija jer je iz njezina smrtonosnog zagrljaja htio izbaviti mlade u siromašnoj četvrti.

Puglisi je ubijen 1993. na svoj 56. rođendan tijekom krvave ofenzive mafijaša protiv države i bilo koga tko je prijetio njihovom postojanju. Godinu ranije su u Palermu bombama ubijeni i suci Giovanni Falcone i Paolo Borsellino.

'Čovjek koji je mafijaš ne može živjeti kao kršćanin jer svojim životom čini blasfemiju imena Božjeg', istaknuo je Papa na misi pred oko 80 tisuća ljudi u luci u Palermu.

Katolička crkva na jugu Italije ima ambivalentnu povijest s mafijom. Kardinal Ernesto Ruffini, koji je od 1945. do 1967. bio nadbiskup Palerma, odbacio je postojanje te organizacije, a kao najveću prijetnju Crkvi isticao je komunizam.

'Poručujem mafijašima: promijenite se, braćo i sestre! Prestanite razmišljati o sebi i svom novcu... Preobratite se prema pravom Bogu, Isusu Kristu, draga braćo i sestre', rekao je Franjo u svojoj propovijedi.

'Kažem vama, mafijaši, vaš će život biti izgubljen ako to ne učinite i to će biti vaš najveći poraz'.

  • +11
Papa Franjo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Danas trebamo muškarce i žene ljubavi, ne muškarce i žene časti. Muškarce i žene služenja, a ne opresije', dodao je Papa.

Mnogi pripadnici skupina organiziranog kriminala u Italiji, poput Cose Nostre na Siciliji i 'Ndranghete u Kalabriji, smatraju se dijelom vjerske skupine nalik kultu, a za svoje aktivnosti zazivaju pomoć svetaca.

Mafijaši primaju sakramente, posebice u manjim mjestima, a zabilježeni su slučajevima gdje su u kriminalu sudjelovali i svećenici.

Puglisi je odbio surađivati. Bez podrške crkvene hijerarhije na otoku je propovijedao protiv mafije, iz svoje crkve u problematičnoj četvrti Brancaccio koju je tada kontrolirala obitelj Graviano.

U tom dijelu grada pogođenom velikom nezaposlenošću pomagao je mladima da izbjegnu mafiju, od župljana je tražio da pomažu pri policijskim istragama, odbijao je donacije mafijaša i zabranjivao im da sudjeluju u tradicionalnim uličnim procesijama.

Puglisijevo ubojstvo naručili su lokalni bosovi Filippo i Giuseppe Graviano, zbog čega su s još četiri muškaraca osuđeni 1998. godine. Svi osim jednog dobili su doživotnu kaznu.

Jedan od ubojica otkrio je da je Puglisi netom prije smrti rekao: 'Očekivao sam vas'.

Papa Benedikt XVI. proglasio ga je 2012. 'mučenikom ubijenim iz mržnje prema vjeri', a u svibnju 2013. Don Pino proglašen je blaženim u Palermu u prisutnosti 40 biskupa i 750 svećenika, ali i talijanskih ministara unutarnjih poslova i pravosuđa.