OPREČNE INFORMACIJE

Papa Franjo završio u bolnici, otkazane mu sve obaveze. Oglasio se i Vatikan

29.03.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Papa Franjo otišao je u rimsku bolnicu Gemelli zbog ranije zakazanog pregleda, priopćio je Papin glasnogovornik Matteo Bruni u srijedu, prenosi Reuters. Ipak, mediji pišu da je papa hospitaliziran iznenada, nakon što mu je pozlilo u Vatikanu

Papa (86), ranije u srijedu održao je opću audijenciju u Vatikanu i činilo se da je dobrog zdravlja, navodi Reuters.

Po drugim izvorima, papa je imao srčane smetnje i otežano disanje. U Gemelliju su mu bronhiji pregledani kompjuteriziranom tomografijom, a nalaz, kažu, ne pokazuje ništa zabrinjavajuće. Ipak, njegove naredne obaveze su otkazane: i intervju koji je bio dogovoren danas popodne, i audijencije predviđene za četvrtak i petak, prenosi Jutarnji list.

S papom je u bolnicu stigao i dio njegova osoblja, uključujući i osiguranje. I Papa i suradnici smješteni su u takozvani Papinski apartman na desetom katu bolničkog kompleksa.

Naknadno je Vatikan priopćio da papa ima respiratornu infekciju i morat će provesti 'nekoliko dana' u bolnici na liječenju. Posljednjih dana papa se žalio na probleme s disanjem, a testovi pokazuju da nema covid-19.

Papa Franjo dirnut je brojnim primljenim porukama ohrabrenja te izražava zahvalnost za bliskost i molitvu, priopćio je Vatikan.

Prošlog srpnja, prilikom povratka iz Kanade, papa Franjo priznao je da su njegova poodmakla dob i teškoće s hodanjem možda dovele do nove, sporije faze njegova pontifikata. Međutim, u međuvremenu je posjetio Kazahstan i Bahrein, a prošlog mjeseca posjetio je Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan.

U dobi od 21 godine Franjo je teško obolio od pleuralnog izljeva i i bio je na rubu smrti te mu je uklonjen dio plućnog krila 1957. U nedavno objavljenoj biografiji prisjetio se te epizode komentirajući da suosjeća s oboljelima od covida-19.

  • +3
Papa Franjo Izvor: EPA / Autor: ETTORE FERRARI

"Razumijem kako se osjećaju ljudi oboljeli od koronavirusa koji se bore za dah uz pomoć umjetnih respiratora", povjerio je Franjo.

Prisjetio se i naknadne operacije uklanjanja cista iz desnog plućnog krila u intervjuu koji je dao uglednom argentinskom novinaru i liječniku Nelsonu Castru kojemu je naglasio da se nakon toga "potpuno oporavio".

Papa Franjo boluje od divertikulitisa koji može prouzročiti inficiranje ili upalu debelog crijeva. Dio debelog crijeva uklonjen mu je operacijom 2021. u bolnici Gemelli. Ranije ove godine rekao je da opet ima isti problem i da se zbog toga udebljao, ali da nije previše zabrinut.

Također ima problema s koljenom, a u javnosti koristi štap i invalidska kolica. U lanjskom intervjuu za Reuters rekao je da ne želi operirati koljeno jer ne želi ponavljanje dugotrajnih negativnih nuspojava anestezije kakve je imao nakon operacije 2021.

Na pitanje švicarske televizije RSI u intervjuu objavljenom 12. ožujka koje bi ga stanje navelo na ostavku, odgovorio je: "Umor koji vam ne dopušta da stvari vidite jasno. Nedostatak jasnoće i znanja za procjenu situacije".