pre pokrajinskim sudom

Koelnski nadbiskup Woelki daje iskaz pred sudom u vezi pedofilije

28.03.2023 u 14:16

Bionic
Reading

Njemački kardinal i koelnski nadbiskup Rainer Maria Woelki u utorak daje iskaz pred Pokrajinskim sudom u Koelnu u procesu koji je pokrenuo protiv dnevnika Bild, koji ga je optužio da je ignorirao spoznaje o pedofilskom dosjeu jednog svećenika

Kardinal Woelki ne daje iskaz u svojstvu svjedoka, nego se njegova izjava uzima u sklopu sakupljanja dokaza“, rekla je glasnogovornica suda u Koelnu.

Kardinal Woelki od dnevnika Bild traži povlačenje teksta i ispravak tvrdnje po kojoj je on pristao na promaknuće jednog svećenika iako je znao da se protiv njega vodi istraga zbog spolnog odnosa sa 16-godišnjom prostitutkom.

Woelki tvrdi da u trenutku promaknuća nije znao za policijski dosje, nego da je samo „od drugih čuo 'razne glasine' između ostalih i one da je svećenik imao 'kontakte s prostitutkama' “.

Dnevnik Bild i dalje stoji iza svoje tvrdnje da je Woelki pristao na promaknuće iako je znao za svećenikovu prošlost.

Protiv Woelkija se od studenog vodi i istraga zbog sumnje u davanje lažne izjave vezane uz još jedan pedofilski slučaj. I ovdje se radi o tomu da je Woelki tvrdio da nije znao za neke slučajeve pedofilije iako postoje indicije da to nije istina.

Nadbiskup najbrojnije njemačke nadbiskupije već je neko vrijeme u središtu zanimanja javnosti zbog odnosa prema nizu optužbi na račun svećenstva zbog seksualnog napastovanja. Njemu se predbacuje i da je dugo vrijeme blokirao objavljivanje vještačenja o slučajevima seksualnog napastovanja maloljetnika u Koelnskoj nadbiskupiji.

Trenutno papa Franjo razmatra Woelkijev zahtjev za ostavkom.

Katolička crkva u Njemačkoj nalazi se trenutačno u turbulentnom razdoblju, uz sve glasnije pozive na temeljitu reformu i istodobno rekordno brojna istupanja vjernika iz redova Crkve.