tjedna opća audijencija

Papa upozorava da se ne pokušava profitirati na pandemiji

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2020 13:33
  • Objavljeno 09.09.2020 u 13:33
tportal

Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Papa Franjo rekao je u srijedu da nitko ne bi smio pokušavati steći gospodarsku ili političku korist od pandemije koronavirusa i da je proizvođači cjepiva ne bi smjeli smatrati samo prilikom za profit

Papa je posjetiteljima svoje tjedne opće audijencije, druge otvorene za javnost nakon šest mjeseci što su se održavale putem interneta, kazao da bi pandemija trebala potaknuti sve da rade za opće dobro.

"Nažalost, svjedočimo pojavi pristranih interesa. Primjerice, neki si žele prisvojiti moguća rješenja, kao što su cjepiva i njihova prodaja drugima”, rekao je.

"Neki koriste situaciju da bi raspirili podjele, stekli gospodarske ili političke koristi, započeli ili intenzivirali sukob”, rekao je, ne ulazeći u pojedinosti.

Papa Franjo je na audijenciju održanu u dvorištu San Damaso u Apostolskoj palači došao s maskom i koristio dezinficijens za ruke.

Prije audijencije, obišao je okupljene vjernike, blagoslivljajući ih, primajući poklone među kojima su bili kolači, knjige i cvijeće i potpisujući poruke. Ali uvijek je držao distancu.

Uglavnom je izbjegavao dodirivati ljude, uz neke iznimke, ponajprije djecu, a jednom je koristio i dezinficijens za ruke koju mu je pružio pomoćnik.

Tijekom audijencije, Papa je ocijenio da je zdravlje "zajedničko dobro” i ponovio da bilo koje cjepivo protiv novog koronavirusa mora biti dostupno svima.

Papa je rekao da je, iako „politika često nije na dobru glasu”, bilo puno političara u povijesti „koji su bili sveci”, ali ih nije imenovao.

Na audijenciji se okupilo oko 500 ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!