'velika tuga'

Papa Franjo progovorio o pedofilskom skandalu u Katoličkoj crkvi u Francuskoj

05.10.2021 u 15:21

Bionic
Reading

Papa Franjo izrazio je u utorak "veliku tugu" zbog velikog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj.

"Njegove misli na prvom su mjestu sa žrtvama, s velikom tugom za njihove rane i zahvalnosti za njihovu hrabrost što su ih prokazali. One su s Crkvom u Francuskoj, kako bi, osvijestivši tu strašnu realnost (...), mogla krenuti putem iskupljenja", rekao je glasnogovornik Vatikana, Matteo Bruni, novinarima.

Neovisno povjerenstvo koje je istraživalo razmjere tog skandala u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj objavilo je u utorak zaključke, procijenivši da je od 1950. 216.000 djece i adolescenata bilo žrtve svećenika.

Ako se tome dodaju osobe koje su zlostavljali laici koji su radili u institucijama Crkve, ta brojka penje se na 330.000, rekao je predsjednik povjerenstva, Jean-Marc Sauvé.

"Papa svojim molitvama povjerava Gospodu Božji narod u Francuskoj, posebno žrtve, da im da snage i utješi ih i kako bi se, uz pravdu, moglo dogoditi čudo izlječenja", zaključio je Papin glasnogovornik.

Francuska biskupska konferencija izrazila je u utorak "stid" i "užasnutost" zbog tog skandala i zatražila "oprost" od žrtava.

Otkrića u Francuskoj posljednja su koja je potresla Katoličku Crkvu, nakon niza otkrivenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, često i djece, diljem svijeta u posljednjih 20 godina.

Jean-March Sauve, predsjednik komisije koja je sastavila izvješće, rekao je da je zlostavljanje bilo sistemsko. 

Crkva ne samo da nije poduzela potrebne mjere kako bi spriječila zlostavljanje, već je i zatvarala oči, propuštajući prijaviti zlostavljanje, a ponekad i svjesno stavljajući djecu u kontakt s predatorima, rekao je.

Neovisnu komisiju osnovala je Francuska biskupska konferencija krajem 2018. kako bi rasvijetlila slučajeve zlostavljanja i vratila povjerenje javnosti u Kaotličku Crkvu, koja u Francuskoj gubi vjernike.

Sauve je kazao da problem još uvijek postoji. Dodao je kako je Katolička Crkva do 2000-ih pokazivala potpunu indiferentnost prema žrtvama te da je istinski počela mijenjati svoj stav 2015.-2016.

Sama komisija je, kazao je Sauve, identificirala 2.700 žrtava, ali opsežna studija istraživačkih skupina procjenjuje da je bilo oko 216.000 žrtava.

Broj bi se mogao popeti do 330 tisuća s laicima zlostavljačima.

"Vi ste sramota čovječanstva", rekao je Francois Devaux, koji je osnovao udrugu žrtava La Parole Liberee, predstavnicima crkve na javnom predstavljanju izvješća, prije nego što je Sauve uzeo riječ.

"U ovom paklu bilo je odvratnih masovnih zločina, ali, još gore, bilo je izdaje povjerenja, izdaje morala, izdaje djece", kazao je Devaux, optužujući Crkvu za kukavičluk.

Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.

Ranije ovoga tjedna Sauve je kazao da je komisija istragom otkrila 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika klera, od 1950. u Francuskoj.