NAJ SVJETSKA FACA 2013.

Papa Franjo - osoba godine po izboru čitatelja tportala

30.12.2013 u 08:14

Bionic
Reading

Prvi južnoamerički papa, Jorge Mario Bergoglio, osoba je godine po izboru čitatelja tportala: od gotovo 5.000 sudionika ankete koji su birali osobu koja je svojim djelovanjem obilježila svijet u godini na izmaku, glas papi Franji dalo je njih 2.251, a drugoplasirani Edward Snowden osvojio je 1.315 glasova čitatelja

Ostatak glasova otišao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu (516), pakistanskoj aktivistici Malali Yousafzai (379) i članicama ruske punk skupine Pussy Riot (202).

Američki zviždač Edward Snowden, podsjetimo, osoba je godine po izboru redakcije tportala

Papa Franjo

Šokirani odlaskom pape Benedikta XVI. s funkcije poglavara Katoličke crkve, vjernici su u ožujku svjedočili izboru južnoameričkog kardinala Jorgea Marija Bergoglija - prvog neeuropskog pape u 1.300 godina i prvog iz redova jezuita - za njegova nasljednika na čelu Svete Stolice.

Papa Franjo u rekordnom je roku promijenio javnu sliku papinstva te gotovo preko noći stekao popularnost usporedivu s onom koja je pratila poljskog papu Karola Wojtylu. Na općim audijencijama pape Franje na Trgu sv. Petra bilo je više od dva milijuna ljudi - četiri puta više nego što je papa Benedikt privukao u cijeloj 2012. godini.

Naznake da će kormilo vjerske institucije sa 1,2 milijarde sljedbenika okrenuti prema socijalnoj pravdi dao je već izborom imena po uzoru na Franju Asiškog i odricanjem od crkvenih insignija. Dojam je učvrstio susretom s afričkim migrantima na Lampedusi, koju je odabrao kao destinaciju svog prvog putovanja, a potvrdio posjetom faveli u Rio de Janeiru, simbolu siromaštva u državi koja troši milijarde dolara na pripremu svjetskog nogometnog prvenstva i Olimpijskih igara.

Glad je nazvao 'globalnim skandalom' te oštro kritizirao goleme plaće i bezdušno tržište. Zbog toga su ga američki ultrakonzervativci proglasili marksistom, na što je on odgovorio da poznaje mnoge marksiste koji su dobri ljudi, ali da on sam nije komunist i smatra da je marksistička ideologija pogrešna.

'Revoluciju' je pak pokrenuo preispitujući crkvene interpretacije istospolnih veza. Prva godina njegova pontifikata pamtit će se i po izjavi 'Ako je osoba homoseksualac i traži Boga, i ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim?' što je najblaža izjava jednog poglavara Katoličke crkve o toj seksualnoj manjini.

Papa Franjo osoba je godine američkog časopisa Time, a Edward Snowden osoba godine po izboru Washington Posta, uz obrazloženje da aktualni papa uistinu može promijeniti svijet, a Snowden je to već napravio.