ČISTE SE ŠTALE

Papa Franjo najurio nadzorni odbor za vatikanske financije

06.06.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Papa Franjo nastavlja s reformama u Vatikanu, a najnoviji je potez otkaz petočlanom nadzornom odboru za nadzor financijskih institucija Svete Stolice, javlja britanski Independent

Iako se javno nikada nije negativno izrazio o svojem prethodniku Benediktu XVI, svojim je djelima papa Franjo pokazao da nije nimalo oduševljen time kako je vođen Vatikan i što se sve u njemu događalo prethodnih godina. Najnoviji dokaz toga je Papina odluka da se riješi petočlanog odbora AFI-a, institucije zadužene za nadgledanje vatikanskih financija.

Svih pet članova su inače Talijani koje je imenovao Benedikt XVI, a mandat im je trebao trajati do 2016. Papa Franjo je pak u novi nadzorni odbor postavio međunarodnu ekipu sastavljenu od laika iz Švicarske, SAD-a, Singapura i Italije, od kojih je jedna žena, što je također značajna novost. Među članovima novog nadzornog odbora je i profesor prava s Harvarda Juan C. Zarate

Promjene u nadzornom odboru došle su i zahvaljujući pritisku direktora AFI-a Renea Bruelharta, financijskog stručnjaka iz Lihtenštajna u borbi protiv pranja novca. Bruelhart je zagovarao to da vatikanske financije nadgledaju međunarodno afirmirani profesionalci, a ne koterija upitnog morala.

Ovo je tek jedan u nizu poteza pape Franje s ciljem da se raščiste vatikanske financije, u kojima je često bilo kriminalnih aktivnosti. Papa je u travnju osnovao i novo vatikansko Tajništvo za financije, na čijem čelu je australski kardinal Georeg Pell, nepovezan s rimskom kurijom.