NOVI PAPA VEĆ 19. OŽUJKA?

Papa bi se mogao izabrati puno prije predviđenog

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.02.2013 19:55
  • Objavljeno 15.02.2013 u 19:54
bijeli dim vatikan

bijeli dim vatikan

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Zasjedanje konklava na kojima se treba izabrati nasljednika Benedikta XVI. moglo bi se održati ranije nego što je propisano kako bi se novi papa mogao dobro pripremiti za vazmene dane, rekli su u petak vatikanski izvori za agenciju koja prati zbivanja u Vatikanu I. Media

Pošto se Benedikt XVI. odrekao papinske službe s 28. veljače, 117 kardinala izbornika okupit će se na konklavama kako bi izabrali njegova nasljednika.

Premda pravila koja je Ivan Pavao II. odredio u apostolskoj konstituciji Universi Dominici Gregis iz 1996. propisuju da konklave počinju između 15. i 20. ožujka, kratko razdoblje između Uskrsa i dana s kojim je Benedikt XVI. objavio odreknuće mogla bi nagnati kardinale da malo pomaknu taj rok, po tim izvorima.

U tekstu se naime kaže da od trenutka kada je Apostolska stolica legitimno upražnjena, 'prisutni kardinali izbornici moraju čekati odsutne kardinale punih petnaest dana'.

No Universi Dominici Gregis dodaje i da, ako se pojave 'sumnje' u vezi s odredbama Konstitucije ili o načinu njihove provedbe, 'svu ovlast izricanja suda o tom pitanju ima kardinalski zbor'. Kardinali tako mogu 'tumačiti dvojbe' - osim samog čina izbora - uz uvjet da se 'većina okupljenih kardinala usuglasi u mišljenju'.

Velik dio kardinala će 28. veljače već će u Rimu na posljednjoj audijenciji Benedikta XVI. Nekoliko sati kasnije, čim počne razdoblje sedisvakancije, mogu se usuglasiti i o ranijem održavanju konklava.

Ulazak u konklave oko nedjelje 10. ožujka omogućilo bi, u slučaju da izbor potraje 3 do 4 dana, da novi papa preuzme službu na jedini blagdan u korizmi, 19. ožujka, blagdan sv. Josipa, zaštitnika sveopće Crkve. To bi zatim novom papi omogućilo da se pripremi za obrede Velikoga tjedna a kardinalima iz cijelog svijeta da se vrate u svoje biskupije za tu prigodu.

Moguće je da je i sam papa Benedikt XVI., koji je inače organiziran, brižan i pazi da tranzicija prođe u redu, imao u vidu sve te činjenice, kada je odreknuće najavio za 28. veljače.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi