27 GODINA SAMOĆE

'Pao' Amerikanac koji se sakrio u šumu nakon Černobila

13.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Christopher Knight (47) iz američke savezne države Maine pobjegao je u šumu 1986. godine, nedugo nakon nuklearne katastrofe u Černobilu. Gotovo tri desetljeća živio je kao pustinjak, kradući hranu i druge osnovne životne potrepštine iz obližnjih kampova, zbog čega je prošlog tjedna konačno uhićen

Knight je živio pod sklepanim šatorom u blizini jezera North Pond u šumi pokraj grada Rome, 30-ak kilometara sjeverno od prijestolnice Mainea, Auguste. Svoj dom u Fairfieldu, 30-ak kilometara istočno od skloništa, gdje je pohađao srednju školu, napustio je sa 19 godina.

Uhićen je u četvrtak rano ujutro u kampu Pine Tree za osobe s posebnim potrebama, dok je krao hranu. Policija je priopćila da je Knight, koji je trenutno u Okružnom zatvoru Kennebec, priznao 50-ak provala na području kampa, uzimajući hranu, odjeću, plinske boce i druge stvari za preživljavanje.
'Sve što je imao, osim naočala, bilo je ukradeno', rekao je Stephen McCausland, glasnogovornik policije Mainea.

Policajcima koji su ga uhitili Knight je rekao da je u 27 godina razmijenio riječ samo s jednom osobom, nepoznatim planinarom, 90-ih.

'Prošao je kraj nekoga na planinarskoj stazi, a s tom osobom razmijenio je uobičajeni pozdrav hello', rekla je policajka Diane Vance.

Surove zime na krajnjem sjeveru SAD-a preživio je spavajući u nekoliko vreća za spavanje u šatoru pokrivenom ceradom, koju je privezao za okolna stabla. Kante za smeće bojio je u maskirni uzorak, prekrivao sve što je reflektiralo svjetlo, čineći sve što je mogao kako ne bi privukao pažnju na sklonište. Iz istog razloga nije palio vatru, a plinske boce koristio je samo za kuhanje. Imao je i radio na baterije.

Knight policiji nije naveo razloge zbog kojih je odlučio živjeti u šumi. Rekao je da je nuklearna katastrofa u Černobilu posljednji veliki događaj kojega se sjeća, dodajući da ga to ipak nije nagnalo na osamu u divljini.

Zasad je optužen za samo jednu krađu, ali će se optužnica uskoro podebljati jer je osumnjičen za oko tisuću krađa.

Lokalni stanovnici kažu da su znali za pustinjaka u svom susjedstvu jer su ga povezivali s čestim krađama. Neki vlasnici vikendica ostavljali su mu hranu pred vratima kako bi poštedio njihove objekte od provale u zimskim mjesecima. Najomiljenija meta ipak mu je bio kamp Pine Tree.

'Koristio nas je kao svoj lokalni Wal-mart', rekao je Harvey Chesley, upravitelj kampa, koji je Knightu naposljetku doskočio alarmnim sustavom i nadzornim kamerama.

Većina stanovnika obližnjeg grada Rome nije, međutim, imala pojma da u blizini živi pustinjak zbog kojeg će se njihov kraj naći u središtu medijske pažnje.

'Rođena sam 1987. godine. On je ovdje dulje od mene', rekla je Melissa Witham iz grada Rome.