KONKURENCIJA VJERONAUKU

Panika u Crkvi zbog religijske kulture

04.12.2008 u 11:44

Bionic
Reading

U Katoličkoj crkvi zavladala je panika nakon jučerašnje najave o uvođenju religijske kulture u škole zato što bi novi predmet trebao biti izravna konkurencija konfesionalnom vjeronauku

ZAGREB - 'Ta informacije me nije uplašila, ali nisam ostao ni ravnodušan', rekao je glavni čovjek za vjeronauk u Katoličkoj crkvi dr. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, piše Jutarnji list.

Pažin je iznenađen jer u izradi Nacionalnog kurikuluma nitko dosad nije spominjao uvođenje religijske kulture, pa on ne zna 'koji je cilj tog predmeta, tko je inicijator, koja su mu sredstva i tko će ga predavati'. Siguran je da će biti alternativa vjeronauku u osnovnim i srednjim školama, ali i etici u srednjim školama.

Najavljuje da će zatražiti dodatna objašnjenja od Ministarstva prosvjete da bih se u ime 2500 vjeroučitelja mogao pripremiti. Prema njegovom mišljenju, predmet religijske kulture u europskim zemljama vrlo je kvalitetan i otvoren u prikazivanju različitih religija, ali kod nas nije potreban zbog otvorenosti katoličkog vjeronauka prema svim ostalim konfesijama.

'Vjeronauk je otvoren i dijaloški prema svima, ekumenski i međureligijski', tvrdi Pažin, najavljujući očito burnu raspravu o najavi uvođenja religijske kulture kao konkurencije vjeronauku, koji je je od uvođenja imao poseban status - bio je izborni predmet, no nije imao alternativu.

Prof. dr. Milan Matijević, jedan od autora Nacionalnog okvirnog kurikuluma, profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, kaže kako izborni predmet mora imati alternativu. Zbog toga su kao alternativu i predložili novi predmet: religijsku kulturu. Ne može alternativa vjeronauku biti hodanje po hodnicima. Ako je osnovno školovanje po Ustavu obvezno, znači da je građanin obvezan poslati dijete u školu, pa je neustavno to dijete jedan ili dva školska sata poslati na hodnik, kaže Matijević.