PREDSTAVLJANJE U ZAGREBU

Pametno: Reforma pravosuđa majka je svih reformi

31.10.2015 u 21:23

Bionic
Reading

Politička stranka Pametno predstavila je u subotu u Zagrebu kandidate i program za izbore na kojima će se pojaviti samostalno u tri izborne jedinice, te istaknula da je reforma pravosuđu najvažnija za stvaranje pravne sigurnosti u Hrvatskoj kao temelja budućeg razvoja

Nositeljica liste za I. izbornu jedinicu znanstvena savjetnica s Ekonomskog instituta u Zagrebu Maja Vehovec, nositelj liste za VII. izbornu jedinicu Ivan Vuković, te druga kandidatkinja na toj listi, ekspertica za reforme pravosuđa u zemljama pristupnicama EU Maja Grubišin, kazali su da je reforma pravosuđa majka svih reformi, što ponovo ovih dana aktualiziraju kontroverzni sudski postupci između odvjetništava i sudova, koji iz dana u dan umanjuju povjerenje građana a povećavaju pravnu nesigurnost.

Pravosuđe karakteriziraju iznimno dugotrajni postupci, dupliranje predmeta, neopravdani odvjetnički troškovi i slično kazali su i dodali da bi njihova reforma zaostajanje s više od polovice novih neriješenih sudskih procesa godišnje za pet godina potpuno normalizirala.

Oni predlažu potpuno digitalizaciju svih radnih procesa na sudovima i uvođenje posebnog sustava za statističko praćenje kretanja predmeta i uvođenje standardiziranih modela izvještavanja javnosti.

Takve reforme povode neke zemlje pristupnice EU koje bi mogle premašiti Hrvatsku, kazali su.

Reformu lokalne uprave proveli bi svođenjem jedinica sa sadašnjih 556 na 150, ukidanjem županija i uvođenjem četiri regije i grada Zagreba. Broj političara smanjili bi gotovo trostruko, skratili mogućnost izbora lokalnih čelnika na dva mandata i uveli indeks lokalne korupcije od kojeg bi zavisilo javno financiranje.

Javnu upravu treba učiniti učinkovitijom, privatizirati javna poduzeća koja posluju na tržištu i omogućivanjem privatnim tvrtkama da obavljaju usluge na području javnog dobra pod jednakim uvjetima kao i javna poduzeća, čime će građani dobiti bolje i povoljnije usluge, rečeno je.

Mi smo za jeftiniju državu i racionalni pravosuđe, jer je uvjet da možemo ozbiljnije planirati razvoj, za koji imamo program na kojem je radilo 40 autora, kazali su.

Nismo ni lijevo ni desno, nego 'pametno' i zato nećemo davati savjete za koga građani trebaju glasovati, ali neka glasuju pametno, kazali su istaknuti kandidati političke stranke Pametno danas u Zagrebu.