najmanje 150 metara

Pametno opet pozvalo gradove da zabrane okupljanja molitelja pred bolnicama: Uznemiruju žene

12.03.2019 u 14:32

Bionic
Reading

Zbog novih okupljanja takozvanih molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama stranka Pametno ponovno je poslala predstavničkim tijelima 29 hrvatskih gradova prijedlog zaključka o donošenju mjere o zabrani okupljanja na manje od 150 metara ispred bolnica i zdravstvenih ustanova

Na adrese 29 hrvatskih gradova stranka Pametno ponovno je poslala prijedlog zaključka o donošenju mjera o zabrani okupljanja na manje od 150 metara ispred bolnica i zdravstvenih ustanova zbog novih okupljanja takozvanih molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

Iz Pametnog ističu kako su okupljanja pred samim ulazima u medicinske ustanove uznemirujuća za bolesnike i pacijente, a posebice žene koje su već traumatizirane svojom situacijom, zbog čega, kako napominju, svi moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude.

'Poštovani, u Vašem gradu su najavljena javna okupljanja u krugu ili pred samim bolnicama i zdravstvenim ustanovama, koja su usmjerena na žene koje u te ustanove dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili pri prekidu trudnoće', poručuju u svojem priopćenju gradovima, pozivajući se na članak 11. Zakona o javnom okupljanju, kojim je propisano, dodaju, kako nisu dopušteni ni mirno okupljanje ni javni prosvjedi u blizini bolnica.

'Članak 11.: 'Iznimno od odredbe članka 10. ovoga Zakona, mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije se održavati: - u blizini bolnica, na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima.' Kako ne bi došlo do krivog tumačenja pojma 'blizina bolnica', slijedom svega navedenoga, u ime stranke Pametno, predlažemo vašem predstavničkom tijelu usvajanje i primjenu zaključka prema predlošku te donošenje mjere o zabrani okupljanja na manje od 150 metara ispred bolnica i zdravstvenih ustanova', naveli su iz Pametnog.