ZAKON, STIGMATIZACIJA I TOTALITARIZAM

Puljak nije uspjela: Ništa od zabrane molitve pred bolnicama

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 03.10.2018 10:08
  • Objavljeno 03.10.2018 u 10:08
Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno

Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić

Inicijativa predsjednice stranke Pametno Marijane Puljak o udaljavanju skupova '40 dana za život' minimalno 150 metara od bolnica i savjetovališta za pobačaj glatko je odbijena na splitskom Gradskom vijeću. Točnije, rasprava o tome nije ni uvrštena na dnevni red sjednice

'Zakonom o javnom okupljanju zabranjuju se prosvjedi u blizini bolnica kako se ne bi remetio mir i uznemiravali pacijenti, a mi predlažemo da se definira udaljenost od 150 metara', kazala je Puljak.

Klerikalna inicijativa '40 dana za život' prošlog tjedna započela je s molitvenim bdijenjima u 29 gradova, a u Splitu na dvije lokacije - ispred rodilišta i privatne poliklinike 'CiTo'. U stranci Pametno pozvali su se i na odluku gradske skupštine Frankfurta, koja je također odredila minimalnu udaljenost od 150 metara.

'Čudi me prijedlog stranke koja nastoji uhvatiti političke poene, oni bi po kratkom postupku zabranili pravo na javno okupljanje svima koji se ne slažu s njihovim svjetonazorom. Njihov politički program su ograničavanja, zabrane i prisilne mjere, radi se o degutantnim i nerazumnim zahtjevima. Očito ljudska prava sežu do točke za koju Marijana Puljak i društvo smatraju da je odgovarajuća', razljutio se predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

'Možda se zato raspala Amsterdamska koalicija, možda partneri nisu imali dovoljno totalitarnog duha za njihov ukus?', dodao je.

Oglasio se i jedini vijećnik HSLS-a Tonći Blažević, koji 'jest za raspravu, ali nije ni za zabranu pobačaja, ni za zabranu prosvjeda'.

S podrškom se javio šef splitskog SDP-a Goran Kotur. 'U ovom slučaju već je trebala intervenirati policija jer njegova svrha nije molitva, nego pritisak i stigmatizacija žena koje se odlučuju na pobačaj', kazao je Kotur.

Marijana Puljak dodatno je pokušala objasniti da svojim prijedlogom ne zabranjuje javno okupljanje, nego želi spriječiti ugrožavanje slobode drugih ljudi.

'Očito je bivanje Hrvatom postalo kalup, pa se proganja i stigmatizira svakoga tko se u taj kalup ne uklapa, a domoljublje sve češće postaje jednoumlje', kazala je.

Prijedlog nije prošao: za uvrštavanje na dnevni red glasovalo je tek 11 od 29 prisutnih vijećnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!