hitna štednja

Pametno: Novo zaduživanje past će na teret građanima i poduzetnicima; umjesto toga neka se ukine FINA, relikt socijalizma

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.10.2020 12:29
  • Objavljeno 23.10.2020 u 12:29
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Stranka Pametno upozorila je u petak da će novo zaduživanje pasti na teret građanima i poduzetnicima te predložio da se umjesto toga ukine Fina, prestanu trošiti novci na POS i APN, smanje porezi te da se smanji broj općina, gradova i županija

"Najava ministra financija Zdravka Marića o novom zaduženju, s ciljem otplate duga veledrogerijama, ujedno je najava nastavka neodgovornog upravljanja javnim financijama i najbolji pokazatelj rastrošnosti Vlade Andreja Plenkovića", drži županijski vijećnik te stranke Igor Skoko.

Istaknuo je da se dugovi moraju vraćati, a da će teret i u ovom slučaju pasti na već preopterećene građane i poduzetnike.

Skoko je podsjetio da javni dug Hrvatske iznosi više od 315 milijardi kuna te da će se do kraja godine, prema procjeni HNB-a, udio duga u BDP-u približiti 90 posto. U kriznoj 2009., javni dug iznosio je 160 milijardi kuna.

Kada bi građani odlučili vratiti taj dug idući tjedan, to bi značilo da svaki od njih mora uplatiti u državni proračun otprilike 82 tisuće kuna, naveo je Skoko. Ako ćemo računati po zaposlenim osobama, svaka bi morala uplatiti u proračun oko 280 tisuća kuna.

"To su alarmantni i zabrinjavajući iznosi koji će sada dodatno narasti, umjesto da se konkretnim potezima radi na tome da se smanje", upozorio je te dodao da se, umjesto sumanutog zaduživanja, Hrvatska hitno mora okrenuti štednji i racionalnom poslovanju.

Istaknuo je da upravljanje novcem poreznih obveznika zahtijeva prije svega prihvaćanje odgovornosti za trenutno stanje i promjenu načina razmišljanja.

"Svaka odgovorna odrasla osoba zna da se dugoročno ne može trošiti više od onoga što se zaradi te da će se rastrošnost negativno odraziti na kvalitetu života u budućnosti", poručio je Skoko.

Umjesto novog zaduživanja, iznio je nekoliko prijedloga čijom bi se realizacijom postigle znatne uštede. Tako je predložio da se Fina ukine jer "takav relikt socijalizma ne postoji u niti jednoj razvijenoj državi".

Nadalje, umjesto "netransparentnog i skandaloznog" trošenja novca na POS i APN, Skoko je naveo da Vlada manjim porezima može omogućiti jeftiniju gradnju i manje cijene nekretnina po metru četvornom.

Mišljenja je i da bi mogli razmisliti o prestanku "spašavanja kroničnih gubitaša" u vlasništvu države, istaknuvši da bi samo novac potrošen na spašavanje brodogradilišta riješio problem duga veledrogerijama.

Također, naveo je da bi se moglo postaviti i pitanje logike postojanja "nepregledne gomile" županija, gradova i općina.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!