afera mjenice

Palo 12 optužnica protiv velikih dobavljača optuženih zbog navodnog nezakonitog financiranja Agrkora

20.07.2020 u 21:55

Bionic
Reading

Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu stigla je ozbiljna pljuska sa suda. Dosad je odbačeno 12 od 13 gotovo identičnih optužnica podignutih protiv velikih dobavljača zbog navodno nezakonitog financiranja nekadašnjeg Todorićevog Agrokora

Veliki dobavljači mogu biti mirni. Jedna za drugom, propale su gotovo sve optužnice iz afere mjenice.

"Sud je utvrdio kako te mjenice predstavljaju prave mjenice, dakle one nisu lažne, i kako sadrže sve bitne elemente i kao takve predstavljaju vjerodostojne vrijednosne papire koje su se mogle koristiti u pravnom prometu kao što su se i koristile", rekao je za RTL Filip Glavaš, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Saponie.

Sve je krenulo prošle godine, kada je zagrebačko tužiteljstvo češljalo dobavljače radi poslovanja s Agrokorom.

Ubrzo su podignuli 13 optužnica protiv različitih tvrtki i 29 osoba. I to zbog sumnje da su od 2010. do 2017. potpisali 3070 mjenica za nepostojeće usluge i da su sklapali usluge o faktoringu kojima se mjenice otkupljuju.

Pod optužbama su se tako našle nekad moćne tvrtke, Tisak, Kraš, Saponia, Chromos Agro, Sokol Marić i brojni drugi. Godinu dana kasnije, sve pada u vodu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u razdoblju od 2. ožujka 2020. do 15. srpnja 2020. zaprimilo odluke optužnih vijeća Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u odnosu na 12 optužnica. Optužna vijeća tog suda odbacila su naznačenih 12 optužnica.