svi na plac

[FOTO/VIDEO] Građani jedva dočekali otvaranje tržnica: Pogledajte kako je bilo u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Splitu, Zadru...

09.04.2020 u 12:45

Bionic
Reading

Nakon što je u srijedu službeno nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio da je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica po striktnim pravilima jutros su građani nahrupili u kupnju. U Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Splitu, Zadru... na tržnicama je bilo puno ljudi

Rad tržnica dopošten je uz pridržavanje strogih mjera socijalnog distanciranja, pri čemu se mora održavati propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača i kupaca međusobno, objasnili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Prodaja iz vozila podrazumijeva sigurnosne razmake od najmanje 3 metra između vozila koja su prodajna mjesta te između vozila kupaca. Prodaja proizvoda iz vozila mora se organizirati na način da se unaprijed pripreme pakiranja, kako bi se kupci što kraće zadržavali na prodajnom mjestu.

Na tržnicama i mjestima prodaje iz vozila potrebno je, uz mjere i upute koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, osigurati da se kod ulaza i u samim prostorima ne stvaraju gužve, dati jasne upute i učiniti ih vidljivima na ulazima i u prostorima tržnice, primjenjivati mjere pojačane higijene te svakodnevno čistiti i provjetravati sve prostore, osigurati što je moguće veću udaljenost između radnika i kupaca te poštivati strogu mjeru socijalnog distanciranja, kao i osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te na vidljivim mjestima istaknuti obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti, upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni i strogoj mjeri socijalnog distanciranja.

Ako je suditi po fotografijama što su ih snimili fotoreporteri Cropixa i Pixsella, građani i prodavači pridržavaju se propisanih mjera.

  • +75
Proradile tržnice u cijeloj Hrvatskoj, gužva uoči Uskrsa Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Ministar Davor Božinović rekao je na Vladinoj sjednici da ima informacija da se na većini mjesta poštuju mjere, a negdje baš i ne. Pripadnici civilne zaštite utvrdit će na terenu jesu li dojave bile točne, najavio je.