Palenta, lješnjaci, mandarine

Palenta, lješnjaci, mandarine

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

... i maslinovo ulje pretvaraju se u pećnici u naajslasniji kasnojesenskoranozimski doručak. Provjerite ;)

Za one koji ovaj recept nisu pronašli u jednoj od prethodnih Mrvica - objavljujem ga u svojoj kući, jerbo je toliko dobar da ga je grijeh ne isprobati!

U zadnjem pohodu po Istri iskamčila sam Rossijevo maslinovo ulje, lješnjake mi je dala, na degustaciju, prijateljica od dragog čiji otac uzgaja iste negdje u Iloku, a mandarine su pristigle iz Dalmacije, od prijatelja, ovaj vikend. I kako da ne učinim sebi i svima koji me okružuju uslugu i ne načinim ovu bogatu, ali ne preslatku slasticu, za doručak?

Zalijem je Veronikinim jogurtom, naribam korice nešpricane mandarine i poškropim s par kapi maslinovog ulja.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


U verziji koju vidite koristila sam smeđi šećer, zato je tako tamno tijesto, a i okus je drugačiji od onoga kojeg stvara kombinacija s običnim, bijelim kristalnim šećerom ili pak lagano smeđim, također kristalnim

Zato preporučam da koristite bijeli, jer ćete tako bolje osjetiti kako se divno slažu prženi lješnjaci, maslinovo ulje i mandarine. Njamac

za 1 srednji kalup za pite

200 g prženih lješnjaka
50 g palente
50 g brašna
8 žlica maslinovog ulja sa svježim sokom 2, 3 cijeđene mandarine
100 g maslaca
3 jaja
1 žličica praška za pecivo
100 g lagano smeđeg ili bijelog kristalnog šećera

Zagrijte pećnicu na 150 C.

Rastopite maslac i dodajte mu maslinovo ulje i sok mandarina. Promiješajte.
U posebnoj posubi pomiješajte suhe sastojke i lješnjake.
U još jednoj, posebnoj, posudi izmiksajte jaja i šećer dok se ne pretvore u svjetložutu pjenicu.

Dodajte suhe sastojke mokrima ili obrnuto, promiješajte i ne čudite se što vam je tijesto dosta tekuće. Takvo mora biti.

Izlijte ga u prethodno masnim papirom obloženi kalup i pecite 45 minuta.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Kad je tijesto dobilo hruskavu koricu po površini izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Servirajte s malo jogurta, naribane korice mandarine i par kapi maslinovog ulja

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!