BIZARNOSTI S DRŽAVNE GRANICE

'Pale' s ekstenzijama od majmunske dlake i glavom aligatora

25.09.2013 u 11:30

Trgovanje zaštićenim vrstama

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Bionic
Reading

Po povratku s egzotičnog putovanja slijećete u zagrebačku zračnu luku ponosno hodajući u novim tenisicama od pitonove kože, preostale devize čuvate u novom novčaniku od krokodilove kože, a kao suvenir u torbi nosite četiri sušena morska konjica. Kosa vam je nešto duža jer ste na putovanju ugradili i ekstenzije od dlake majmuna… No, ako nemate potvrdu, dokaze o podrijetlu i prijavu za unos u državu predmeta koji su napravljeni od ugroženih divljih životinja i biljaka, mogli biste imati problema

'Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, naša granica postala je točka ulaska na veliko europsko tržište. To predstavlja novi izazov u kontroli prekograničnog prometa i trgovine divljim vrstama', istaknuo je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović danas u Zračnoj luci Zagreb prilikom prezentacije na temu prekograničnog prometa i trgovine divljim vrstama.

Nevjerojatan je podatak kako se godišnja vrijednost ilegalne trgovine zaštićenim vrstama na svjetskoj razini procjenjuje na nevjerojatnih 10 milijardi dolara čime je na četvrtom mjestu po vrijednosti, odmah iza trgovine narkoticima, oružjem i ljudima.

U Zračnoj luci Zagreb prikazano je praktično postupanje na graničnom prijelazu na primjeru četiriju 'putnica' koje su sa sobom nosile predmete izrađene od pojedinih divljih vrsta pod zaštitom Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES).

S ciljem edukacije o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Zračna luka Zagreb na Plesu su postavili izlog CITES koji će putnicima skretati pozornost na predmete od pojedinih rijetkih i ugroženih divljih vrsta navedenih na listi CITES , kao što su primjerice mrežasti piton, kopnena kornjača čančara i azijska kobra, ali i strogo zaštićenih zavičajnih vrsta koje nisu na listi CITES, ali su kod nas ugrožene korištenjem, kao što je plemenita periska.

Međunarodna trgovina danas ugrožava gotovo 35.000 vrsta divljihživotinja i biljaka, koje su zbog toga stavljene pod zaštitu CITES-a.Cilj CITES-a je sprečavanje nekontrolirane međunarodne trgovine ikomercijalnog iskorištavanja ugroženih vrsta. Trenutačno je 926 vrstanavedenih na listi CITES do te mjere ugroženo da im prijeti izumiranjepa je trgovina tim vrstama zabranjena. Za ostale vrste s listetrgovina se regulira sustavom dozvola kako bi se osiguralo da budelegalna, održiva i da se može nadzirati.


'U suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode na projektu CITES, Zračna luka Zagreb ukorak je s europskim i svjetskim zračnim lukama u informiranju putnika i podizanju svijesti o važnosti zaštite prirode te očuvanja ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Vjerujemo da će bolja informiranost putnika smanjiti broj postupanja carinskih i inspekcijskih službi u zračnoj luci, kao i broj mogućih zapljena, što je dio naše politike društvenog odgovornog poduzeća, koje se između ostalog i na adekvatan način odnosi prema sastavnicama prirode', izjavio je predsjednik Uprave Zračne luke Zagreb, dr. Miroslav Drljača

Što je životinja rjeđa, njezina je cijena na ilegalnom tržištu veća te su neki kolekcionari spremni platiti znatne iznose za nabavku žive životinje ili biljke koja pripada rijetkim i ugroženim vrstama ili njihovih dijelova i derivata, kao što su primjerice slonovača ili rog nosoroga.

Ulaskom u Europsku uniju i otvaranjem velikog tržišta, očekuje se porast prometa zavičajnim vrstama gljiva, ljekovitog i začinskog bilja sakupljenim u prirodi, kao i puževa za prehranu, ali i svih zavičajnih i stranih vrsta koje se uzgajaju u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je sve izraženiji interes kupaca i kolekcionara za posjedovanjem egzotičnih kućnih ljubimaca i rijetkih biljaka. Životinje se najčešće krijumčare na skrivenim mjestima u prijevoznim sredstvima, prtljazi ili osobnoj garderobi te pri takvom neadekvatnom transportu često ugibaju. Vrijednost zaplijenjenih primjeraka zaštićenih biljaka i životinja, njihovih dijelova i derivata u posljednjih nekoliko godina u stalnom je porastu pa je tako prošle godine vrijednost zapljene Inspekcije zaštite prirode iznosila preko 500.000 kuna. Ove godine, kao i proteklih nekoliko, najviše je bilo slučajeva zapljene zaštićenih vrsta ptica i kopnenih kornjača.