digli glas

Pale optužbe da vatrogasci kamione pale na žice i voze na gumama starim 20 godina, posebno loše u Zadru; zapovjednik Šoša sve demantira

16.01.2023 u 17:13

Bionic
Reading

Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Hrvatske priopćila je u ponedjeljak da je zbog loše opreme vatrogasaca, kamiona koji se pale na žice, s gumama starima 20 godina, ugrožena sigurnost građana Hrvatske, a posebno su istaknuti zadarski vatrogasci, što je njihov zapovjednik demantirao.

U vezi s tim priopćenjem danas je u Zadru održana konferencija za novinare. "Udruga je došla dati podršku zadarskim vatrogascima jer bi oni trebali potpisati kolektivni ugovor, a to je konačno rješenje situacije koja je ovdje u Zadru", rekao je predsjednik te udruge Željko Blažinović. Spominju se i sustavno i namjerno rađene pogreške pri obračunu plaća, čime je jedan zaposlenik u dvije godine oštećen za 16.000 kuna.

"Ja konkretno nisam dobio prijavu u kojoj se kaže točno što ne valja. Dobili smo informaciju i obavljeno je vještačenje u vezi s primanjima jednog zaposlenika. Utvrđen je manjak u iznosu oko 16.000 kuna. Katkad je to samo pogreška administracije. Je li bilo ičega drugoga, neka utvrde Inspekcija rada i Inspekcija zaštite na radu, koje smo pozvali i već sutra dolaze u Zadar", najavio je tajnik Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Frane Žudić.

Na novinarski upit što konkretno u zadarskoj postrojbi ne funkcionira, je li istina da se “kamioni pale na žicu i voze na gumama starima 20 godina”, kao što stoji u priopćenju njihova sindikata, predsjednik zadarske podružnice Dino Lilić je odgovorio kako on “nije pisao nikakvo priopćenje”, da je sve prijavljeno institucijama te da on “nije ni porota ni krvnik da unaprijed nekoga osuđuje" a da ne vidi nalaz na papiru.

Nakon predstavnika Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca, konferenciju za novinare održao je zapovjednik zadarske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Željko Šoša i demantirao sve optužbe.

  • +45
Konferencija za medije Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

"Te neosnovane i neodgovorne optužbe dolaze od jedne četvrtine naših djelatnika koji su uključeni u taj sindikat, a njihov je cilj isključivo politiziranje i blaćenje ove postrojbe. Sve što je rečeno, da zadarski vatrogasci imaju najmanje plaće, da ne mogu na bolovanje, da sami moraju kupovati opremu te da rade u neispravnim vozilima, obične su laži zbog kojih će pojedinci biti kažnjeni sukladno svim našim pravilnicima i zakonu jer govore napamet i nanose veliku štetu ovoj postrojbi", istaknuo je Šoša i dodao da će protiv te udruge podnijeti tužbu.

Istaknuo je i kako je operativna spremnost zadarskih vatrogasaca na najvišoj mogućoj razini, a na pitanje novinara kolike su plaće u JVP-u Zadar odgovorio je kako početnik ima oko 6000 kuna, voditelji sa srednjom stručnom spremom oko 8500 kuna, a njegova je plaća 14.000 kuna.

SDLSN: Neistinite optužbe Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) u ponedjeljak je odbacio te 'neistinitima i neutvrđenima' nazvao optužbe Udruge sindikata profesionalnih vatrogasca koja je taj sindikat optužila za nepovoljan položaj profesionalnih vatrogasaca u Hrvatskoj.

Reagirajući na tvrdnje koje je ta udruga ranije danas iznijela na konferenciji za novinare u Zadru, iz sindikata su poručili kako se godinama bore za donošenje Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta u vatrogastvu, a da se zbog neuređenog sustava hrvatski profesionalni vatrogasci suočavaju s mnogim problemima.