programsko vijeće

Palac dolje programu rada HRT-a za 2019.: 'Tu se samo pjeva'; 'To je freak show'

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2018 21:40
  • Objavljeno 07.12.2018 u 21:39
HRT će zaposliti prepoznatljive televizijske profesionalce

HRT će zaposliti prepoznatljive televizijske profesionalce

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Programsko vijeće HRT-a na sjednici u petak nije dalo pozitivno mišljenje na Program rada HRT-a za 2019. te je od rukovodstva javne radiotelevizije zatražilo i ponovno slanje ispravnog i dopunjenog izvješća o ostvarenju ciljeva i obveza ugovora Hrvatske radiotelevizije s Vladom za prvo polugodište ove godine.

Za zaključak kojim se daje pozitivno mišljenje o Programu rada HRT-a za 2019. glasovali su predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo i članovi Robert Markt i Zorislav Lukić, a protiv je bilo šestero članova Programskog vijeća među kojima je i Saša Milošević koji je inzistirao na izglasavanju negativnog mišljenja.

Program rada HRT-a predstavio je glavni urednik televizijskih kanala javne radiotelevizije Bruno Kovačević koji je u idućoj godini, kako je posebno naglasio, najavio ekspanziju produkcije HRT-a i nove programske sadržaje među kojima su i najveći aduti 'General', film i serija o generalu Anti Gotovini u režiji Antuna Vrdoljaka, 'Kultura s nogu' - nova emisija Dražena Ilinčića i novi dokumentarni serijal o predsjedniku Franji Tuđmanu. Osim toga, najavio je i povratak showa 'Zvijezde pjevaju', 'Dore' i showa 'Voice'.

Članovi Programskog vijeća su na Program rada HRT-a u idućoj godini tijekom sjednice iznijeli niz primjedbi među kojima su najvažnije bile, kako je istaknuto, izostanak strategije otvaranja HRT-a prema novim online platformama, ali i nedovoljnu zastupljenost kvalitetnog informativno-političkog, dramskog i kulturnog programskog sadržaja.

'HRT, ukoliko želi preživjeti, mora promijeniti svoje programske planove na sasvim novu industriju, odnosno na novi svijet. Mi u planu za 2019. toga uopće nismo svjesni - nismo svjesni što su youtube kanali, društvene mreže i platforme. Što se tiče predloženog programa HRT-a, tu se uglavnom pjeva - a nije mi jasno zašto se to navodi kao kapitalni projekti televizije', istaknula je članica Vijeća iz redova zaposlenika Maja Sever te naglasila potrebu HRT-ova produciranja i emitiranja kvalitetnih emisija, naročito informativno-političkih .

I novinar i urednik Dean Šoša, kao član Vijeća iz redova HRT-ovih zaposlenika, naglasio je da među tzv. 'kapitalnim pothvatima' HRT-a nije zamijetio neke velike dramske serije, ali je zamijetio nepostajanje ambicije da javna radiotelevizija iduće godine ima barem jednom tjedno jednu značajnu unutarnjo-političku emisiju u 'prime timeu' na glavnom kanalu koja bi, kako je ocijenio, stvarala javno mnijenje.

  • +5
  • +2

Održana sjednica programskog vijeća HRT-a

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Osim toga, naglasio je i potrebu pravilnog izbora urednika, novinara i sugovornika, ali i tema u programu HRT-a jer u protivnom, kako je istaknuo, sve što se dobro radi na javnoj radioteleviziji može biti zasjenjeno ispadima i incidentima u programu.

'Sve to treba ispoštovati da bi se prekinuo jedan beskonačni 'freak show' ljudi sa periferije Hrvatske i hrvatske javnosti', istaknuo je Šoša.

Član Vijeća Saša Milošević neprihvatljivim je ocijenio prilog na HRT-u vezan uz filmove Jakova Sedlara i Romana Leljaka te reklamiranje knjige o Jasenovcu Igora Vukića, a član Programskog vijeća Ivica Maštruko predložio je ozbiljnu analizu crkvenog i religijskog programa koji je ocijenio da ima obilježja 'laudato orijentacije HRT-a'.

Maja Sever zatražila je podatke o gledanosti emisija iz vanjske produkcije emitiranih na HRT-u, a Nikola Baketa je upozorio na nepravilnosti i netočne podatke iz izvješća o ostvarenju ciljeva i obaveza HRT na temelju ugovora s Vladom zbog čega, kako se o tome raspravljano na Vijeću, to nije čak ni 'primilo na znanje' već se zatražilo od rukovodstva HRT-a podnošenje novog izvješća.

Predsjednik Zdravko Kedžo istaknuo je i potrebu promjene Ugovora o HRT-a s Vladom, a na kraju sjednice zahvalio je Ivici Maštruku i Nedi Ritz koji su odradili dva mandata u Programskom vijeću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!