TAKO RADE SLOVENCI

Pahor spušta PDV

07.08.2009 u 22:46

Bionic
Reading

Uvođenjem nižih stopa PDV-a slovenska će vlada nekim obrtnicima ublažiti teret svjetske gospodarske krize. Umjesto sadašnjeg 20-postotnog, ti će obrtnici plaćati 8,5 posto PDV-a

Uvođenjem nižih stopa PDV-a slovenska će vlada nekim obrtnicima ublažiti teret svjetske gospodarske krize. Umjesto sadašnjeg 20-postotnog, ti će obrtnici plaćati 8,5 posto PDV-a, a za sve se obveznike plaćanja PDV-a prag njegova obračunavanja nakon plaćene realizacije diže sa 208 na 400 tisuća eura, piše Večernji list

Takvim se olakšicama mogu koristiti samo porezni obveznici sa sjedištem poslovanja u Sloveniji.

Uvođenjem nižih stopa PDV-a slovenska je vlada prihvatila preporuke Europske komisije koja je ocijenila da bi one u određenim uvjetima mogle povoljno utjecati na otvaranje novih radnih mjesta, ali i na suzbijanje sive ekonomije.

U Pahorovoj vladi računaju da će dodatnim mjerama uvesti više reda u naplati PDV-a. Vlada ocjenjuje da se povećanjem praga broj poreznih obveznika koji će takvu mogućnost iskoristiti neće bitnije povećati.

Prema podacima porezne uprave, već se sadašnjim pragom od 208 tisuća eura plaćene realizacije koristi samo nekoliko stotina od nekoliko desetaka tisuća poreznih obveznika.

Nižim će PDV-om osim frizerskih usluga biti oporezovane i usluge dobavljanja knjiga, čišćenja prozora i privatnih kućanstava, manjih popravaka bicikla, obuće i kožnatih proizvoda, odjeće i rublja za kućanstvo, čuvanja djece te dobavljanja biotskih sredstava za zaštitu bilja.

Niža će se stopa PDV-a plaćati i za obnovu i popravak privatnih stanova te restoranske usluge i catering, ali u to nisu uključena alkoholna i bezalkoholna pića.

Premda slovenski ekonomisti očekuju da će utjecaj globalne gospodarske krize na slovensko gospodarstvo splasnuti potkraj 2010. godine, vlada će navedenim uslužnim djelatnostima sa sjedištem u Sloveniji 8,5-postotni PDV naplaćivati i poslije 31. prosinca 2010. godine.

Ukratko, slovenska je vlada umjesto uvođenja kriznog poreza do kraja 2010. godine i povećavanja PDV-a snizila PDV za određene vrste usluga. Još od početka krize slovenska vlada ima oprečan pristup smanjivanju posljedica krize u ekonomiji još od prvih naznaka recesije - počevši od ranog rebalansa i hitnih stimulativnih mjera.