JANŠA PODGRIJAVA

'Pahor i Tuerk sumnjaju u dobrobit sporazuma'

08.11.2009 u 17:38

Bionic
Reading

Odluka slovenske vlade da ratifikaciju arbitražnog sporazuma u parlament pošalje tek nakon pravorijeka ustavnog suda i savjetodavnog referenduma na kojemu bi se o njemu opredijelili građani znači naknadno priznanje da je sporazum za Sloveniju loš, ocijenila je u nedjelju oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša

LJUBLJANA - "Nakon što je premijer Pahor podržao održavanje savjetodavnog referenduma, očitim je postalo da je i vlada skeptična prema sporazumu, a vlada gotovo svaki dan izmisli neki potez kojim pokušava relativizirati svoju lošu odluku", naveo je u izjavi za javnost SDS, podsjećajući da su vlada i predsjednik države Danilo Tuerk iako su prije govorili da su formulacije iz arbitražnog sporazuma dobre, naknadno odlučili da će se o sporazumu morati izjasniti ustavni suci i građani.

"Uz sve očite sumnje vlade o tome je li sporazum dobar, postavlja se pitanje zašto ga je potpisala. Očito je da su vlada i predsjednik države zaboravili na ustavnu prisegu da će svim svojim moćima raditi za dobrobit države, te da su stranačke i osobne interese postavili iznad državnih", navodi u priopćenju najača slovenska oporbena stranka.

Stranka uz to navodi svoje već poznate stavove kako je Pahorova vlada napravila niz taktičkih grešaka tijekom blokade hrvatskih pristupnih pregovora te u pregovorima o arbitraži s Hrvatskom koji po njenoj ocjeni Sloveniji ne osiguravaju direktan dodir s otvorenim morem, što se može zaključiti po formulaciji iz točke 3 sporazuma.

Izraz "Sloveia's junction to high seas" ne znači "kontakt s otvorenim morem" nego "prolaz prema otvorenom moru", što znači da će u arbitraži Slovenija ostati bez teritorijalnog kontakta koji je imala u vrijeme bivše Jugoslavije, smatra Slovenska demokratska stranka.

Uz to, u priopćenju navodi da navode stručnjaka za pomorsko pravo koje promoviraju vladina stajališta o uspjehu Slovenije u arbitraži relativiziraju mišljenja nezavisnih stručnjaka i da se Sloveniji s arbitražom nije trebalo žuriti jer je članica Europske unije.

Stranka izražava uvjerenje da arbitražni sporazum neće dobiti potporu birača iako ga kao "državnu propagandu" promoviraju vodeći mediji.