LJUBLJANSKA BANKA

Pahor: Hrvatski štediše trebaju tražiti rješenje putem BIS-a

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2012 16:07
  • Objavljeno 03.05.2012 u 14:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bivši slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu da je pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke sukcesijsko pitanje koje treba riješiti pregovorima u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu

Hrvatska nema razloga da, što se tiče hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci, traži drugo rješenje od rješenja putem BIS-a, rekao je Pahor, dodajući da se Hrvatska na rješavanje pitanja štediša putem sukcesije obvezala potpisivanjem Sporazuma o sukcesiji sljednica bivše Jugoslavije iz 2001. godine te da se na taj način rješenja obvezala i u pregovorima s Europskom unijom.

Pahor je svoju posebnu izjavu medijima dao povodom špekulacija slovenskih medija koji ovih dana navode da bi to pitanje moglo ponovo pogoršati odnose Ljubljane i Zagreba.

Pahor, koji je predsjednik oporbenih Socijalnih demokrata (SD), rekao je da bi o pitanju hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci želio čuti i javno očitovanje predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića te da se nada kako će se slovenska i hrvatska Vlada uskoro sastati kako bi se riješilo to pitanje.

Europska komisija smatra pitanje štediša bivše Ljubljanske banke bilateralnim pitanjem Hrvatske i Slovenije i potiče obje zemlje da za njega nađu uzajamno prihvatljivo rješenje, rečeno je u četvrtak u Bruxellesu.

'Smatramo to bilateralnim pitanjem i potičemo obje strane da za njega nađu uzajamno prihvatljivo rješenje', rekla je glasnogovornica Komisije Catherine Ray, odgovarajući na upit novinara da komentira najnoviji razvoj događaja u vezi s tim pitanjem.

Riječki Novi list objavio je da je Slovenija tražila objašnjenje zaključka sa sjednice hrvatske vlade koji se odnosi na Ljubljansku banku, da još nije dobila objašnjenje te da smatra kako je tu riječ o kršenju obveza što ih je prihvatila bivša vlada, o čemu je Slovenija već obavijestila ostale članice EU-a.

Po istom izvoru, bivša je vlada pristala da se pitanje obeštećenja štediša Ljubljanske banke rješava unutar pregovora o sukcesiji u zamjenu za slovenski pristanak za zaključenje pristupnih pregovora.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu je odbacila tvrdnju da je bivša vlada pristala da dug Ljubljanske banke štedišama ide u sukcesiju, te jasno naglasila da je postojala ideja i zahtjev da se zatraži posredovanje Banke za međunarodna poravnanja iz Basela. 'To je zatraženo i Baselska banka je odgovorila da to više nije u njezinoj nadležnosti', kazala je.

Ministrica Pusić također je rekla da 'europski partneri uglavnom smatraju da je to bilateralno pitanje' te najavila da će se relativno skoro sastati premijeri dviju država Zoran Milanović i Janez Janša te da je moguće da jedna od tema bude i Ljubljanska banka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi