ANKETE IDU U PRILOG FLEGI

Pada li rejting Damiru Kajinu?

18.04.2013 u 13:33

Bionic
Reading

IDS poslao je medijima rezultate zadnjeg službenog istraživanja rejtinga stranaka i kandidata za župana u Istri, a koje ukazuje na porast rejtinga IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flege. Istraživanje, čije rezultate objavljujemo, provela je agencija Hendal international prošlog tjedna na reprezentativnom i stratificiranom uzorku od 600 ispitanika

U utrci za istarskog župana, prema raspoloženju ispitanika u tom trenutku, Valter Flego dobio bi 30,6 posto glasova, a kandidat SDP- HSU – SDSS Damir Kajin 29,4 posto. Kandidata Hrvatskih Laburista Ticijana Peruška izabralo bi za župana 3,4 posto ispitanika, a čelnika istarskog HDZ-a Marina Roce tri posto, a kandidat Ladonje Bruno Nefat osvojio 5,4 posto glasova.

U slučaju drugog krugu izbora, između dva kandidata - Damira Kajina i Valtera Flega, prema rezultatima ispitivanja prevaga ide u korist IDS-ova kandidat za župana. Naime, u tom slučaju za Flega bi se opredijelio 43, četiri posto, a za Kajina bi glasalo 33,8 posto, a 22,4 posto ne bi glasalo ili je još po tom pitanju neopredijeljeno.

U izborima za Skupštinu Istarske županije vodi IDS, za čiju listu bi glasalo 30 posto ispitanih birača, a sa 18,8 posto slijedi koalicija SDP–HSU–SDSS s Damirom Kajinom te Hrvatski laburisti sa 6,2 posto. Za Ladonju bi se opredijelilo 4,6 posto te za Zelenu stranku – Zelenu alternativu četiri posto, a 3,4 posto ispitanih građana Istre glasalo bi za HDZ.

U IDS-u su zadovoljni rezultatima istraživanja, a naročito podatkom da mladom i uspješnom buzetskom gradonačelniku u borbi za mjesto župana raste potpora.

'Sve ankete koje su objavljene do sada pokazuju da rejting Valtera Flega rapidno raste, za više od 30 posto u samo nekoliko mjeseci, a Kajinov rejting s druge strane strmoglavo pada.

Naime, od studenoga prošle godine do danas se pojavilo nekoliko istraživanja i to uglavnom neslužbenih. Tako je u studenom internetski portal Ipress.hr objavio neslužbeno istraživanje koji pokazuje da Damir Kajin premoćno vodi, sa 47 posto, ispred Valtera Flege, s četiri posto.

Anketa naručena od SDP-a u siječnju, a objavljena u Jutarnjem listu, pokazala je da Kajin dobiva 43, a Flego 21 posto dok anketa -sad već ugaslog - dnevnog lista 21. stoljeće provedena u siječnju pokazala je da Kajin osvaja 36,1 posto, a Valter Flego 29 posto. Prema rezultatima anketa očigledno je pred nama novo vrijeme koje traži ljude s novom snagom i novim idejama', zaključuje voditelj IDS-ovog Ureda za odnose s javnošću Duško Kišberi

Iz agencijskog, doduše od IDS-a naručenog istraživanja, iščitava se i da velika većina istarskih građana podržava ulazak Hrvatske u EU, odnosno 69,8 posto, dok se tome protivi 24,6 posto, a zanimljiv je i podatak da 49,2 posto ispitanih građana smatra da bi Jakovčić u europarlamentu dobro zastupao interese Istre, a 35,6 posto smatra da ne bi.