autorska prava

Packa Vladi RH od Europske federacije novinara, služimo im kao primjer loše prakse: Izbjegnite 'hrvatski scenarij'

26.02.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Europska federacija novinara (EFJ) upozorila je svoje članice da pojačano prate implementaciju europske Direktive o autorskim pravima kako bi izbjegle “hrvatski scenarij“ i moguće uskraćivanje dijela dohotka novinarima uvođenjem nove zakonske regulative

Neke vlade, kao što je to u Hrvatskoj, pokušavaju zaobići duh Direktive uskraćujući novinarima dohodak koji bi im trebao pripasti, upozorava EFJ u priopćenju koje prenosi Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård prije nekoliko dana je hrvatskoj Vladi uputio pismo u kojem izražava zabrinutost zbog pojedinih članaka Zakona o autorskom i srodnim pravima, po kojima će novinarska autorska prava u Hrvatskoj znatno odstupiti od europske pravne stečevine.

“Predložena implementacija Direktive o autorskim pravima u hrvatsko zakonodavstvo ne osigurava odgovarajuću zaštitu prava autora te predstavlja zloupotrebu provedbe Direktive kako bi se izdavačima omogućila veća prava na štetu autora”, ističe se u pismu.

Na primjer, u zakonskom prijedlogu rad novinara uopće nije u kategoriji autorskih djela koja treba zaštititi iako Direktiva uređuje položaj novinara kao autora prioritetne skupine koja bi trebala profitirati od izdavačkih prava. Također se naglašava da je naknada koja proizlazi iz autorskih prava presudna za slobodne novinare.

Autorska prava pripadaju po svojoj prirodi onome tko djelo stvara. Tako je navedeno i u važećem Zakonu o autorskom i srodnim pravima. Potpisi autora teksta, fotografija i drugih djela vrlo su važni jer ističu vjerodostojnost i odgovornost koja stoji iza njih, što je osobito važno u slučaju medijskih kuća.

Kršenje autorskih prava može izazvati poplavu lažnih vijesti

Direktiva štiti obje strane, zato se i odnosi na autore i izdavače. Zbog toga EFJ preporučuje svojim članicama da ostanu uz režim autorskih prava europske pravne stečevine, koju slijede gotovo sve države članice i koja osigurava jednaka prava za autore i izdavače, navodi se u pismu.

  • +3
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Taj model EFJ preporučuje jer autori, uključujući novinare, moraju biti u mogućnosti zaštititi svoja moralna prava, a ona znatno utječu na povjerenje u novinarstvo i medijske kuće. Prava njihovih autora su stoga neophodan alat za pružanje pouzdanih podataka.

U angloameričkom autorskom sustavu novinari ne mogu ostvarivati ta prava, što je jedan od glavnih razloga za širenje lažnih vijesti (fake news), koje su zastupljenije u zemljama koje ne poštuju model prava autora, ističe EFJ.

Kršenje moralnih prava autora može izazvati poplavu lažnih vijesti i čak dovesti do cenzure. Riječ je o prijetnji vjerodostojnosti novinara i izdavača, koji bi time mogli izgubiti povjerenje građana, ali i prijetnji za naše demokracije, poručuje EFJ naglašavajući kako autorska prava moraju biti prikladno honorirana.

“Stoga EFJ preporučuje hrvatskoj vladi da Direktivu primijeni u skladu s duhom potpore europskoj kulturnoj raznolikosti, odnosno da se autorima, bilo da su stalno zaposleni ili slobodnjaci, trajno osigura naknada za sekundarnu upotrebu njihova materijala. To ne bi trebalo biti prebačeno isključivo nakladnicima”, navodi EFJ u pismu dodajući kako su spremni sastati se sa stručnjacima Ministarstva kulture i medija i raspraviti ta pitanja.