U PRIVATNOJ BOLNICI PODOBNIK

Pacijentica kojoj su ostavili gazu u trbuhu skoro umrla

29.03.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Viša medicinska sestra iz privatne Specijalne bolnice Podobnik Tea Kalafatić u Zagrebu uvjetno je osuđena na godinu i pol dana zatvora uz kušnju od četiri godine jer je u srpnju 2008. rodilji koja je rodila carskim rezom u trbuhu ostala gaza

Mladi bračni par, Liona Kovačić Radobuljac i njezin suprug Marko, odabrao je zagrebačku Specijalnu bolnicu Podobnik kao sigurno mjesto u kojem će na svijet doći njihova djevojčica. Liona je imala rizičnu trudnoću, visok tlak i htjeli su biti sigurni da će porođaj proteći u redu i da će biti sve kako treba.

No nakon carskog reza mladoj majci Lioni Kovačić Radobuljac u srpnju 2008. u Specijalnoj bolnici Podobnik ostavljena je u trbuhu gaza, zbog čega je došlo do teške infekcije i narušavanja zdravlja. Jedva je preživjela, prošla je dvije operacije, a cijeli će život trpjeti posljedice nesavjesnog liječenja, piše Večernji list

Sudac Milenko Đaković Teu Kalafatić proglasio je krivom jer je, radeći kao instrumentarka zadužena za brojenje gaza korištenih prilikom carskog reza, tog 29. srpnja 2008. u Specijalnoj bolnici Podobnik propustila ih sve pobrojiti i usporediti potrošene gaze s ukupnim brojem gaza iz paketa pripremljenog za operaciju. Tako je u trbuhu Lione Kovačić Radobuljac ostala gaza od operacije, zbog čega je mladoj majci, koju je operirao dr. Podobnik, poslije teško narušeno zdravlje, život joj je visio o koncu, a djece više neće moći imati.

Nakon što je iz Podobnika otpuštena kući, dobila je visoku temperaturu, krvna slika upućivala je na upalu, no liječnička pogreška nije prepoznata. Mlada žena je nakon neuspješnog liječenja u teškom zdravstvenom stanju tek potkraj travnja 2009. hospitalizirana u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, u kojoj je operirana te joj izvađena gaza i uklonjeno gnojnom infekcijom oštećeno tkivo.

No trebalo je proći još dosta vremena da joj se zdravstveno stanje popravi pa je u svibnju 2009. još jednom operirana u bolnici Rebro. Život joj je visio o koncu. Njezin suprug Marko Radobuljac prisjeća se da mu je kirurg tada rekao: 'Molite Boga da vam žena ne umre na operacijskom stolu.' Dr. Podobnik im se nikada nije ispričao ni priznao odgovornost.