MISLE DA JE BESPLATNO

Pacijenti nemaju pojma koliko košta liječenje, treba im dati račun

07.03.2014 u 13:28

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) traži porast cijena dijagnostičko-terapijskih skupina (DTS-a), putem kojih se bolnicama plaćaju izvršene usluge, ali ističe i važnost praćenja učinkovitosti i kvalitete pružene zdravstvene usluge

HUBOL je zahtjev za povećanjem cijena bolničkih usluga iznio tijekom prvog sastanka s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji je održan ovoga tjedna, priopćeno je danas iz HZZO-a.

Predstavnici HUBOL-a smatraju da je hrvatsko zdravstvo već sada dobro i efikasno, pa ga treba postupno unaprijediti, a ne preko noći uvoditi reforme koje ne donose napredak. Izrazili su ambiciju da budu sukreatori zdravstvene politike, kaže se u priopćenju.


Ravnatelj Siniša Varga
, u ime HZZO-a, podržao je rad HUBOL-a naglasivši da Zavod prije svega želi kvalitetno i učinkovito javno zdravstvo. Iz tog razloga je, kaže, nužno da HZZO izađe iz državne riznice i postane ravnopravan sudionik u odnosu platitelja i pružatelja zdravstvenih usluga.

Tijekom sastanka predstavljen je i novi projekt HZZO-a - internetski portal ISL namijenjen komunikaciji liječnika sa Zavodom. On bi trebao poboljšati komunikaciju liječnika i HZZO-a, te omogućiti razmjenjivanje iskustava liječnika u zatvorenim grupama.

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža
predložio je da se svakom pacijentu nakon bolničkog liječenja, pri odlasku iz bolnice uruči račun u kojem će biti jasno vidljiv i specificiran trošak pružene zdravstvene usluge.

Pacijenti još uvijek pogrešno smatraju da je zdravstvo u Hrvatskoj besplatno i nisu svjesni ekonomske vrijednosti zdravlja, istaknuo je Goluža. Dogovorena je i daljnja suradnja HZZO-a i HUBOL-a koja će voditi unaprjeđenju rada bolničkih liječnika i liječničke struke općenito, navodi se u priopćenju.