UOČI OPERACIJE

Pacijenti će na jednom mjestu obavljati sve pretrage

27.12.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Pacijenti koji moraju na operaciju uskoro više neće morati obilaziti laboratorije i ambulante da bi prikupili sve nalaze koje bolnica od njih traži. Pri bolnicama će se osnovati centri za predoperativnu obradu, koji će raditi prema načelu 'one stop shopa' i gdje će pacijent na jednom mjestu, u samo dan ili dva, obaviti sve pretrage koje su mu potrebne da bi mogao na operativni zahvat

Kod operacije mrene, rutinske su pretrage prije operacije nepotrebne, zaključili su američki stručnjaci na temelju istraživanja provedenog na 18.000 pacijenata. Za ovu jednostavnu i rutinsku operaciju i kod nas se traži prethodni EKG, rendgen srca i pluća, test koagulacije, te internistički pregled. Spomenute pretrage odnesu i do 2.000 kuna po pacijentu. Operaciju katarakte godišnje prođe dvadesetak tisuća pacijenata, što dovoljno govori o broju nepotrebnih pretraga koje se pritom provedu.

Za to su sada pacijentima potrebni i tjedni, jer bolnice često i za jednostavne zahvate traže čitav niz pretraga, od kompletne krvne slike, provjere koagulacije, do obaveznog EKG-a i rendgena srca i pluća.

Pravila koja određuju koje su pretrage potrebne za pojedini zahvat sada praktički ne postoje, pa svaka bolnica određuje vlastita pravila igre. Ministarstvo zdravlja prikupilo je podatke iz velikih hrvatskih bolnica o tome kakvu prijeoperacijsku pripremu provode na svojim odjelima, i pokazalo se da postoje velike razlike u protokolima obrade pacijenata prije operativnog zahvata. Da bi se tome stalo na kraj, priprema se projekt ujednačavanja predoperacijske obrade na nacionalnom nivou, koji će - kako doznaje Glas Slavonije od izvora bliskog Ministarstvu - uvesti jedinstvena pravila za sve bolnice.

U postojećem sustavu, liječnik koji pacijenta šalje na operaciju daje mu popis pretraga koji je skrojen prema zahvatu, dok će se ubuduće na osnovi pitanja o osobnom i obiteljskom riziku postavljenih pacijentu u posebnom upitniku, za svakoga raditi individualni plan predoperativne obrade. Jedinstveni sustav predoperativne obrade mogao bi ući u bolnice sredinom 2013. godine.