POPIJAČ O 'VOLONTERIMA'

'Pa što onda ako će mladi možda morati kuhati kavu?'

10.05.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Saborski zastupnici započeli su raspravu o Zakonu o poticanju zapošljavanja, koji je u javnosti dignuo buru zbog 'volonterskog' rada mladih. Iako su prvi medijski napisi govorili da će mladi godinu dana stjecati iskustvo bez ikakve naknade, država će onim koji uđu u program ipak isplatiti 1.600 kuna, što su u saborskoj raspravi pohvalili i vladajući zastupnici poručivši da je 'bolje išta, nego ništa'

Ako se pita resornog ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, mjere koje se predlažu u Zakonu o poticanju zapošljavanja jedini su način da se smanji nezaposlenost te da se otvore nova radna mjesta.

'Ne možete očekivati da postoji čarobni štapić ili čarobna formula, da ćemo večeras zaspati i da će sutra sve biti riješeno. Kad se pokrene proizvodnja, trebat će šest mjeseci da vidimo efekt', kazao je Mrsić.

Objasnio je kako Zakon o poticanju zapošljavanja donosi tri mjere, no ona koja je podigla najveću buru u javnost stručno je osposobljavanje mladih bez zasnivanja radnoga odnosa, na rok od godinu dana te uz mjesečnu naknadu od 1.600 kuna.

'Pogrešno je to interpretirano kao volontiranje, jer imamo Zakon o volontiranju. Nespretnošću je iz sindikata izašlo da se radi o radu godinu dana bez plaće. Sve je isto kao prije i nikada nam nije bila intencija da ova mjera bude bez materijalne kompenzacije', objasnio je Mrsić.

Odgovorio je i na kritike da ovim mjerama vladajući ruše cijenu rada objasnivši da se stručno osposobljavanje mladih odnosi samo na mala i srednja poduzeća, a ne na velika pa ne postoji opasnost da će se na stručno osposobljavanje uzeti velik broj mladih ljudi.


No s ministrom Mrsićem nije se složio Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista koji je uvodno citirao i ministra financija Slavka Linića.

'Poručuje svom kolegi, ministru rada, 'samo ti proguraj taj j..... zakon, a onda ćemo mi početi otpuštati.' Ovaj zakon je sredstvo rušenja cijene rada, jer kako god se ministar branio od ovoga, nije u pravu, jer gdje god je taj mehanizam na taj način korišten, došlo je do pada cijene rada. Ovaj zakon će smanjiti cijenu rada i prosječnu plaću za najmanje pet posto', kazao je Lesar poručivši da će Hrvatska nakon zaposlenika, službenika, namještenika, radnika, pripravnike sada imati i najamnike.

Sarkastično je kao jedinu pozitivnu stvar ocijenio naknadu od 1.600 kuna. 'Jedino pozitivno u ovom prijedlogu je tih 1.600 kuna pa će i djeca sirotinje moći raditi za kapitaliste besplatno', kazao je Lesar.

Uvjeren je da će dvije trećine tih mladih nakon što prođe godinu dana, završiti opet na burzi. 'Istina je da u nekim zemljama postoje ovakvi modeli, ali samo za ona zanimanja, profesije i struke koje će ta država trebati u dogledno vrijeme. U drugim zemljama, firme koje žele koristiti te beneficije, prijavljuju se na natječaj i uzimaju se samo oni koji prođu selekciju, a to naš zakon ne predviđa', zaključio je Lesar.

Vladajuće je ipak podržao IDS-ovac Damir Kajin, svjestan da ovaj zakon neće biti rješenje za sve probleme.

'Zakon nije idealan. Ne može samo taj zakon promijeniti stvari na bolje, ali će nekome pružiti kakvu takvu šansu i ne treba ga odbacivati a priori. Ovdje se možemo voditi geslom studentskog pokreta – budimo realni, tražimo nemoguće. Možemo tražiti nemoguće, ali prilike su neizvjesne. Na primjer, vidimo da nije sjajno u Dalmaciji i Slavoniji, ali nije ni u Istri gdje ne cvatu ruže. Zato valjda moj šef ide u biznis s ružama', kazao je Kajin aludirajući na najavu predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića koji se povlači iz politike i namjerava uzgajati ruže.

Zakon je kratko opisao izrekom 'bolje vrabac u ruci, nego golub na vrani', a njegov slučajni lapsus nasmijao je zastupnike, na što je Kajin samo dobacio: 'Ne znam ja. To su ptičja posla'.

Podrška je logično stigla i od SDP-a, čiji se Ivo Jelušić posebno osvrnuo na komentare da će zbog stručnog usavršavanja mladih, poslodavci otpuštati druge radnike, jer će dobiti besplatnu mladu snagu. 'Čudi me da se iznosi takva neistina, jer to naprosto ovaj zakon ne omogućava, nego, naprotiv, zabranjuje. Nedavno sam razgovarao s dvoje mladih studenata koji su bili protiv ovog zakona. Vele, zašto bi radili za 1.600 kuna koje će na država dati, hoćemo raditi za punu plaću.  I ja sam im rekao da su apsolutno u pravu, ali da postavljaju krivu dilemu. Nije ovdje pitanje hoćete li raditi za punu plaću ili 1.600 kuna, nego hoćete li raditi ništa, sjediti doma ili raditi za 1.600 kuna', kazao je Jelušić

Replicirao mu je laburist Nikola Vuljanić. 'Kolega je rekao da mladi mogu raditi za 1.600 kuna ili ništa. To jest tužna istina, ali valjda zadaća ove Vlade nije da mladima omogući da rade za 1.600 kuna ili za ništa. Valjda postoji neka bolja i pametnija zadaća ove Vlade', poručio je Vuljanić.

Zakon će podržati i oporbeni HDSSB, a u HDZ-u su odlučili biti suzdržani, iako priznaju da zakon ima dobre namjere. HDZ-ovac Đuro Popijač pritom se osvrnuo i na reakciju Vlade nakon što su mediji objavili da će se mladi stručno osposobljavati, bez zasnivanja radnog odnosa za samo 1.600 kuna naknade.

''Bili ste pristisnuti nekim izjavama da će svi poduzetnici i poslodavci biti maltene robovlasnici i da će iskorištavati mlade ljude da kuhaju kavu. Nakon toga ste odmah počeli prijetiti poduzetnicima da će biti drastično kažnjavani ako će mladog pravnika, inženjera ili nekog drugog poslati da možda skuha kavu na aparatu. Pa što onda, na kraju krajeva. To, naravno, opet pokazuje vaše veliko nesnalaženje, jer očigledno ne znate što se i kako radi u malim i srednjim poduzećima. Ali vi ste odmah, pritisnuti nekim populističkim izjava, išli prijetiti i govoriti da će poduzetnici biti drastično penalizirani. I tako ste tu mjeru upropastili odmah na početku', kazao je Popijač