VRAĆENE U PRIRODU

Ozlijeđene rode prezimile kod obitelji Milec

25.03.2010 u 18:49

Bionic
Reading

Zbog ozljeda, pet mladih roda nije jesenas moglo sa svojim jatom odletjeti na jug. Dugu, hladnu i snježnu zimu rode ne bi preživjele da o njima nije brinula obitelj Milec koja se već 20 godina skrbi o zaštićenim vrstama životinja, a od prije šest godina njihov je azil u Ruščici kod Slavonskog Broda postao i Državni centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja

'Svake godine spasimo nekoliko roda koje se najčešće ozlijede kao mlade ptice, pa se ne stignu oporaviti do odlaska svoga jata na jug. Hladnoća im nije tolik problem, no bez hrane u prirodi ne bi opstale tijekom zime. Pet roda koje su prezimile u našem centru hranili smo uglavnom ribama i dobro su se oporavile te su sada, kada se očekuje i povratak njihova jata, spremne za svoj prvi ovogodišnji let u prirodi. Neke od šest roda iz lanjske garniture, koje su također prezimile kod nas, sada su na Lonjskom polju i već su imale i potomke', kaže Mirko Milec koji je će još 14 dana svakodnevno odlaziti u zaštićeno područje Gajna nahraniti pet puštenih roda dok se one u potpunosti ne prilagode životu u prirodi te počnu samostalno pronalaziti hranu.

Prije puštanja u prirodu suradnici Ornitološkog zavoda prstenovali su ptice radi lakšeg praćenja kretanja roda, koje su na području Brodsko-posavske županije svile čak 135 gnijezda, a omiljena im je destinacija selo Slavonski Kobaš.

Tijekom svog 20-godišnjeg rada, Mirko Milec i njegova obitelj spasili su na stotine ugroženih i zakonom zaštićenih životinja, a većinu njih su uspjeli i ponovo vratiti u njihovo prirodno stanište. Jučer je tako, osim roda, u prirodu pušteno i pet spašenih ptica grabljivica vrste škanjac mišar, a godišnje se prirodi vrati stotinjak raznih vrsta oporavljenih životinja.

U Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja obitelji Milec, trenutačno boravi 400 životinja. Pravo je to životinjsko carstvo u kojem živi čak 85 vrsta zaštićenih životinja, od ptica pa do tigrova.

'Osim ozlijeđenih životinja, kojima treba njega da bi se oporavile i preživjele, u našem Centru nerijetko završavaju i životinje zaplijenjene na carini. To su obično papige, zmije i reptili. Kod nas živi i tigar koji je kao neuhranjena beba stigao iz Zoološkog vrta u Maksimiru. Bio je toliko slab da nije mogao stati na zadnje noge, a sada je potpuno oporavljen i zdrav', kaže Mirko Milec koji je svoj život posvetio spašavanju zaštićenih životinja.