KARDINAL BOZANIĆ

'Ovo vrijeme traži novo hrvatsko zajedništvo'

25.06.2014 u 16:24

Bionic
Reading

Diljem naše zemlje služene su danas mise za domovinu. Misu u župnoj crkvi svetoga Marka u Zagrebu predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Nadbiskup Bozanić u propovijedi je istaknuo da su hrvatski branitelji pokazali kakvi su to 'dobri plodovi', jer su najljepša djela izrasla iz dragovoljnosti, iz spremnosti na služenje te iz sućuti koju je podupirala Božja snaga, prenosi HRT

Branitelji, kao što su to činili u vrijeme kada je Hrvatska bila ugrožena oružjem, i danas svjedoče djelima u bilo kakvoj potrebi, osobito čuvajući spomen koji ne smije nestati, rekao je kardinal Bozanić predvodeći svetu misu kojoj su, uz okupljene vjernike, nazočili i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, piše HRT

Vaši plodovi ostaju, poručio je Bozanić braniteljima, pozvavši ih da ostanu u međusobnom zajedništvu i zajedništvu 'dobrih plodova' od kojih živi Hrvatska. Spomen-blagdan kojim danas pred Gospodina stavljamo svoju Hrvatsku, vraća nas u vrijeme kraja 20. stoljeća, kada su se susrela srca svih koji su nosili plodove s dobroga stabla, rekao je kardinal. Tada je, nakon dugih desetljeća represivnog režima, ponovno zajedno disala jedna Hrvatska, u jednome hrvatskom tijelu, podsjetio je.

Također je naglasio kako su iseljeni Hrvati, koji su 'živjeli gorčinu odvajanja od svojih domova i krajeva', uspostavom hrvatske države ponovno mogli u Hrvatsku useliti svoju dušu i u njoj širiti radost.

No, kardinal Bozanić upozorio je da 'nevaljalo stablo' nije prestajalo donositi svoje plodove i ponovno razdvajati, razgrađivati tijelo i dušu Hrvatske. Istaknuo je da su upravo potomci nekada prognanih i iseljenih Hrvata, novi naraštaji hrvatskih iseljenika, poseban blagoslov za domovinu svoga podrijetla. Oni katkad očituju povezanost i otvorenost, tako potrebnu Hrvatskoj, osobito nakon što je postala članicom Europske unije, kazao je Bozanić.

Te se nove okolnosti i taj novi položaj i pripadnost Hrvatske zajedništvu Europske unije nedovoljno i slabo očituju i vrednuju u našoj javnosti, naglasio je kardinal Bozanić, upozorivši da se Hrvatsku i dalje pokušava zatvarati u okvir starih asocijacija, s pečatom vremena koje je Hrvatsku zatvaralo prema Europi i svijetu.

Ocijenio je hvalevrijednim pokušaje ujedinjenja hrvatskih društvenih, akademskih i kulturnih institucija te Crkve za plodonosniju povezanost hrvatskoga nacionalnoga bića u domovini i iseljeništvu.

Podsjetivši na aktualno vrijeme raznih kriza, zagrebački nadbiskup poručio je da ovo vrijeme traži novo hrvatsko zajedništvo, građeno na istini koja pročišćuje, na povjerenju koje ne vara i na ljubavi koja ne kasni.

Kardinal Bozanić na kraju svoje propovijedi zazvao je pomoć blaženoga Alojzija Stepinca te zagovor Presvete Bogorodice Marije, kraljice Hrvata.