strasbourg

Ovo su teme koje će se pretresati u Europskom parlamentu; Metsola: Iziđite na izbore

Bionic
Reading

Glavne teme političke kampanje za europske izbore, zakoni trebaju biti doneseni, ali i što će se događati idućih devet mjeseci, do kraja mandata ovoga saziva Europskog parlamenta, neka su od pitanja na koja su grupi europskih novinara u Strasbourgu odgovarali Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, te njezini potpredsjednici

'Moramo biti spremni prihvatiti da ono što nekako funkcionira za 27 članica neće funkcionirati za 32, 33 ili 35 te da moramo biti spremni reformirati se', rekla je Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, okupljenim novinarima u Strasbourgu.

Osvrćući se na potrebu revizije ugovora Unije, za što se Europski parlament založio u rezoluciji prošle godine, kako bi se ispunila očekivanja građana i prijedlozi Konferencije o budućnosti Europe, čelnica Europskog parlamenta rekla je kako 'ne može opravdati' to što su godinu i pol potrošili na Konferenciju o budućnosti Europe s, kako je rekla, sjajnim zaključcima i puno velikih izjava, i onda - ništa.

Ususret europskim izborima u lipnju 2024. godine, istaknula je da će im prioritetne teme biti klima, gospodarstvo, stambena politika za mlade, borba protiv ekstremizma, ali i jasnija komunikacija političara s građanima.

'Pomozite nam u oblikovanju buduće europske politike, izađite na izbore za Europski parlament', pozvala je Metsola.

Heidi Hautala, potpredsjednica Europskog parlamenta iz redova Zelenih, rekla je da su spremni podržati Ursulu von der Leyen u novom mandatu na istoj poziciji.

'Zeleni nisu bili oduševljeni Ursulom von der Leyen, ali smo daleko od toga mišljenja. Skeptičnost je nestala zbog donošenja europskog Green Deala', rekla je Hautala, dodajući kako žele da Parlament dobije veću ulogu u klimatskom oporezivanju korporacija, ali i da je potreban veći proračun za borbu s klimatskim promjenama.

'Nove debate o fiskalnoj ulozi Europskog parlamenta bit će itekako u fokusu novog mandata', poručio je Pedro Silva Pereira, potpredsjednik Europskog parlamenta iz redova Socijalista. Dodao je da se 'ne može dovijeka' živjeti na mjerama pomoći EU-a, nego da se trebaju predložiti novi fiskalni modeli za borbu protiv kriza u budućnosti.