zajednička izjava

Europarlamentarci oštro osudili Dodika, traže uvođenje sankcija

05.07.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Predsjedatelj vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister, stalni izvjestitelj za BiH Paulo Rangel i predsjedatelj stalnog izalanstva za odnose s Kosovom i BiH Romeo Franz u srijedu su oštro osudili ugrožavanje ustavnog poretka BiH i zatražili hitno uvođenje sankcija odgovornima

U zajedničkoj su izjavi reagirali na krizu u BiH prouzročenu pokušajima vlasti Republike Srpske, predvođenih Miloradom Dodikom, da potkopaju Ustavni sud BiH i autoritet visokog predstavnika Christiana Schmidta opisavši to kao provokaciju zbog koje EU mora odmah reagirati jer je u pitanju i njen ugled i vjerodostojnost.

"Najoštrije osuđujemo donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i izmjenama zakona RS o objavljivanju zakona i drugih propisa što je izravni udar na ustavni poredak i jasno kršenje Daytonskog sporazuma", stoji u izjavi koju potpisuju McAllister, Rangel i Franz.

Dodali su kako stoga podupiru odluku visokog predstavnika za BiH od 1. srpnja kojom je on poništio sporne zakone te izmijenio kazneni zakon BiH, čime je otvoren prostor kaznenom progonu odgovornih za ugrožavanje ustavnog poretka države.

Podsjećajući kako je Schmidt kazao da su i dalje "sve opcije na stolu" trojica utjecajnih europskih parlamentaraca istaknuli su kako je sada nužno da reagiraju i tijela EU i podupru visokog predstavnika sukladno ranijim pozivima Europskog parlamenta, odnosno da poduzmu ciljane mjere protiv onih koji potkopavaju ustavni poredak BiH "riječima i djelima".

"Krajnje je vrijeme da EU i njene države članice konačno uvedu ciljane sankcije Miloradu Dodiku, koji je već pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije kao i njegovim saveznicima, ako je nužno i na bilateralnoj razini", stoji u izjavi u kojoj se očevidno aludira na to da se neke države poput Mađarske protive sankcioniranju Dodika pa preostaje da to članice EU učine pojedinačno.

Trojica europskih parlamentaraca zaključili su kako je reagiranje nužno i zbog toga što je BiH u statusu kandidata za članstvo pa se ne može dopustiti da "drski secesionist i njegovi sljedbenici uključujući i entitetski parlament, sustavno potkopavaju zemlju i njenu budućnost u Europi i dovode u pitanje mir i stabilnost".