VRIJEDE 60 MILIJARDI DOLARA

Ovo su bombarderi koji će širiti demokraciju sljedećih 50 godina

  • Autor: V. Majetić
  • Zadnja izmjena 28.10.2015 21:13
  • Objavljeno 28.10.2015 u 16:00
Novi američki bombarder

Novi američki bombarder

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot YouTube

Tvrtka Northrop Grumman pobijedila je tvrtke Boeing i Lockheed Martin te dobila ugovor za izgradnju i razvoj nove generacije američkih dalekometnih zrakoplova bombardera, u vrijednosti od 60 milijardi dolara, javljaju svjetske novinske agencije

Pomoćnik tajnika za Ratno zrakoplovstvo William LaPlante na današnjoj konferenciji za novinare je rekao kako je prosječna cijena nabave bombardera bila 564 milijuna dolara po zrakoplovu, naručeno ih je 21, a planira se nabaviti 100 strateških bombardera


Kako je objasnila Deborah Lee James, tajnica za ratno zrakoplovstvo u Pentagonu, ugovor je u vrijednosti od 60 milijardi dolara, a prema planu američko ratno zrakoplovstvo najprije bi preuzelo 21 aparat od ukupno 100 naručenih bombardera koje će potom detaljno ispitivati.
Američki ministar obrane Ash Carter naglasio je kako je izgradnja bombardera strateško ulaganje u sljedećih 50 godina te dodao kako to 'pokazuje njihovu i predanost njihovih saveznika nad potencijalnim neprijateljima'.

Novi dalekometni bombarder nasljednik je zastarjelih bombardera B-52 koji je uveden u upotrebu još davne 1952. te stealth bombardera B-2 koji također proizvodi tvrtka Northrop.

Već dugi niz godina američka vojska snažno je usmjerena na svoje lovačko zrakoplovstvo, a nauštrb bombardera. Međutim, nedavnim ruskim i kineskim napretkom na polju izgradnje sustava A2/AD koji strateški omogućuje uskraćivanje pristupa protivničkoj površini, Pentagon nema drugog izbora do reinvestirati u svoje bombarderske eskadrile.

Dugo vremena bombarderi srednjeg dometa bili su središnji element američkih zračnih snaga. Zbog nekoliko desetljeća relativnog nemara, flota američkih bombardera postala je najmanja i najstarija vojna komponenta ratnog zrakoplovstva.
Američko ratno zrakoplovstvo trenutačno u uporabi ima 159 bombardera čiji je prosjek starosti nezavidnih 39 godina. Zrakoplovi iz bombarderske komponente stariji su od pilota koji njima upravljaju, a manje od polovine zrakoplova sposobno je za misije.

Od čitave bombarderske komponente jedino je 20 bombardera tipa B-2 u stanju prodrijeti u zračni proctor protivnika, dok su preostali bombarderi tipa B-1 i B-52 najprikladniji za bombarderske misije u kojima je razina prijetnje niska te za nuklearne udare.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!