OBAVEZNO PROČITATI

Ovo morate napraviti ako posjedujete oružje

31.10.2012 u 18:40

Bionic
Reading

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o oružju, objavljenom u Narodnim novinama, građani koji posjeduju oružje dužni su ispoštovati niz obveznih promijena kao što su: policiji dostaviti podatke o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, novo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja i prijaviti oružje kategorije C. Promjene se odnose i na one građane koji imaju oružni list za držanje oružja kao uspomene

Građani koji imaju registrirano oružje, dužni su do 5. prosinca 2012. obavijestiti policijsku upravu ili policijsku postaju o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Građani koji imaju registrirano oružje, a promijene izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, dužni su o toj promjeni u roku od 60 dana izvijestiti policijsku upravu ili policijsku postaju, u protivnom, ukinut će im se oružani list te oduzeti oružje. Iz policije poručuju da se to odnosi na sve vlasnike oružja, bez obzira je li im uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja važeće ili je isteklo.

Nadalje, vlasnici oružja koji ne posjeduju uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja ili koji ga imaju izdanog prije 2007. godine, dužni su do 5. lipnja 2013. policijskoj upravi ili policijskoj postaji dostaviti novo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Uvjerenje ne smije bili starije od tri mjeseca. Protiv onih građana koji to dotad ne učine, policija će podnijeti optužni prijedlog nadležnom sucu za prekršaje. Za taj prekršaj propisana je novčana kazna od 3.000 do 15.000 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.


Građani koji posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća, i kalibra većeg od 4,5 mm te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N, dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti policijskoj upravi ili policijskoj postaji do 5. lipnja 2013. Protiv građana koji ne prijave posjedovanje tog oružja policija će podnijeli optužni prijedlog nadležnom sucu za prekršaje. Za taj je prekršaj propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Građani kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene dužni su do 5. lipnja 2013. godine onesposobiti oružje te ga zadržati ili predati oružje u korist Republike Hrvatske bez naknade. Građani mogu onesposobiti oružje kod trgovačkog društva ili obrta koji se bave popravkom i prepravkom oružja, a MUP im je izdao odobrenje za obavljanje te djelatnosti. Za onesposobljeno oružje građanin dobiva potvrdu koju treba predati zajedno s oružnim listom za držanje oružja kao uspomene u policijsku upravu ili policijsku postaju radi odjave. Oni građani koji, pak, žele predati oružje u korist RH, mogu to učiniti u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji, za što se ne naplaćuje upravna pristojba.