JAVIO SE ASSANGE

'Ovo je velika pobjeda, no prava borba tek počinje!'

16.08.2012 u 18:24

Bionic
Reading

Julian Assange, osnivač mrežne stranice WikiLeaks koji se 19. lipnja sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, pohvalio je u četvrtak odluku Quita da mu dade politički azil nazvavši je 'velikom pobjedom'

'To je velika pobjeda za mene i moje okružje', rekao je osoblju veleposlanstva. 'No to će sada vjerojatno donijeti više briga', istaknuo je, dok Velika Britanija i dalje ostaje pri odluci da ga izruči, usprkos odluci Ekvadora.

Julian Assange je usto rekao da je 'zahvalan ekvadorskom narodu, predsjedniku Rafaelu Correi i njegovoj vladi'. 'Od progona me nisu štitili ni Velika Britanija ni moja domovina, Australija, već jedna latinoamerička zemlja, odvažna i neovisna', rekao je.

Ocijenio je ipak da 'usprkos ovoj povijesnoj pobjedi borba tek počinje' budući da se mora 'zaustaviti istraga Sjedinjenih Država o WikiLeaksu'.

Australac već mjesecima opetuje da je žrtva urote SAD-a, zbog toga što je WikiLeaks 2010. objavio tisuće povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata.

Drama pred veleposlanstvom u Londonu

Assange se uvijek protivio izručenju Švedskoj, gdje ga pravosuđe traži zbog navodnog silovanja i napastovanja dviju Šveđanki, jer se boji da će ga Švedska odmah izručiti SAD-u, gdje mu prijeti sudski postupak zbog špijuniranja.

Glasnogovornica WikiLeaksa izrazila je u četvrtak nadu da će britanske vlasti ipak biti 'dovoljno razumne' i da neće bez dopuštenja ući u ekvadorsko veleposlanstvo kamo se sklonio Assange.

'Nadam se da će se stvar riješiti na uljuđen način', rekla je Kristinn Hrafnsson za agenciju France Presse.

Vijest o odluci ekvadorskih vlasti uzvicima odobravanja dočekali su Assangeovi pristaše okupljeni ispred zgrade veleposlanstva.