RAZVOJ GOLF UZVRAĆA ŽUPANU:

'Ovo je gruba medijska manipulacija'

09.09.2010 u 20:08

Bionic
Reading

Nakon što su se na današnjoj novinarskoj konferenciji dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i pročelnica odjela za prostorno uređenje Nike Sudarević objasnili kako žele srušiti prijedlog Urbanističkog plana uređenja Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug, jer nije u skladu sa županijskim prostornim planom. Nije se trebalo dugo čekati na reakciju investitora

Priopćenje koje je medijima poslao voditelj projekta tvrtke Razvoj Golf Velimir Čirjak, prenosimo u cijelosti:

'Veoma smo iznenađeni današnjim izjavama gospodina Dobroslavića, župana DNŽ, u vezi prijedloga UPU-a golf na Srđu, a naročito u cijelosti netočnom tvrdnjom kako prijedlog plana u sadašnjem obliku predviđa gradnju od čak 80 hektara. Ova današnja medijska izjava predstavlja neuobičajenu i čudnu praksu da Županija, prije formalnog završetka javnog uvida, medijskim istupima komentira prijedlog plana.

Kako golf, sukladno Zakonu, predstavlja jedinstvenu prostorno funkcionalnu cjelinu, a koja u ovom slučaju iznosi 310 ha, UPU-om su točno određeni gradivi dijelovi (31 ha) za građevine (Kig 0,3, Kis 0,8) što znači da je pod građevinama svega 30% gradivog dijela odnosno točno 9,3 ha od ukupno 31 ha. Naročito su nas neugodno iznenadile izjave i pokušaj medijske manipulacije pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije, gospođe Nike Sudarević.

Naime gospođa Sudarević kao profesionalac u svojoj struci jest osoba koja je 2009. godine formalno ispred Grada Dubrovnika prihvatila sadašnji prijedlog UPU-a golf na Srdu, te za isti plan ustvrdila da je izrađen sukladno važećim urbanističkim, odnosno prostornim planovima. Sada ta ista osoba za isti plan tvrdi da nije izrađen sukladno Zakonu. Programi gradnje na Srđu su se zbog svoje složenosti tijekom godina mijenjali, te je sukladno dogovorenom programu izrađen nacrt prijedloga UPU-a kojeg je prihvatio Grad Dubrovnik te je utvrđen Prijedlog UPU-a za javnu raspravu.

Prijedlog UPU-a golf na Srđu koji se upravo nalazi u fazi javnog uvida, u cijelosti je izrađen sukladno GUP-u Grada Dubrovnika i važećem Prostornom planu DNŽ ali i onom prethodnom, prije posljednjih izmjena i dopuna. Grafički prikazi UPU-a sukladni su već usvojenim UPUovima izrađenim za golf u RH. Nivo razrade prijedloga UPU-a je veoma detaljan obzirom da je riječ o dokumentu koji predstavlja temelj za ishođenje lokacijske dozvole naravno nakon usvojene Studije o utjecaju predmetnog zahvata na okoliš kojom se definiraju faze gradnje. UPU-om se ne prejudicira broj građevnih čestica jer će on ovisiti o fazama izgradnje koje će se definirati Studijom utjecaja na okoliš (prijedlogom UPU-a je propisano da se golf igralište realizira u I fazi).

Naime, područje na kojem se planira izgradnja vila iznosi 26 hektara od ukupno dozvoljenih 31 hektar kao 10% ukupne površine plana od 310 hektara pri čemu su točno određeni gradivi dijelovi (31 ha) za građevine (Kig 0,3, Kis 0,8) što znači da je pod građevinama svega 30% od 31 hektar odnosno 9,3 ha. Preostali dio do za gradnju dopuštenih 31 hektara, odnosi se na hotel u golfu, auditorium, golf klub 1, golf klub 2, jahački centar, servisnu zonu u golfu te ostale sadržaje u golfu.

Tlocrtna površina svih planiranih objekata unutar obuhvata golfa od 310 hektara iznosi ukupno 9,3 hektara, što predstavlja tlocrtnu izgrađenost od 3%. Gospođa Sudarević je svjesno na te površine dodala površine predviđene UPU-om za krajobrazno uređenje - površine za kultivirani krajobraz, mediteranske parkove, čime je zelenu površinu klikom miša proglasila betonom
' , navodi u ime tvrtke Razvoj Golf voditelj projekta Velimir Čirjak.