PRVACI BEZ PORAZA

Ovjekovječena najslavnija Hajdukova sezona

11.02.2012 u 14:43

Bionic
Reading

U splitskom kazalištu danas su promovirani knjiga i film o Hajdukovoj šampionskoj sezoni 1950. koju su Splićani okončali bez poraza. Bila je to godina slave, u kojoj je osnovana i najstarija navijačka skupina u Europi – Torcida

Splitski novinar i publicist Blaž Duplančić u subotu je u prostorijama splitskoga HNK predstavio najnoviji uradak, knjigu posvećenu Hajdukovoj slavnoj generaciji, koja je 1950. godine odigrala cijelu sezonu bez poraza i osvojila naslov prvaka tadašnje Jugoslavije. Povijesni je to uspjeh Splićana, nikome ni prije ni poslije na ovim prostorima tako nešto nije pošlo za rukom.

Spomenuta sezona je posebno značajna za povijest Hajduka, jer je uoči predzadnjeg kola, uoči gostovanja beogradske Crvene Zvezde na Starom placu, osnovana i najstarija navijačka skupina u Europi – Torcida.

U knjizi se pored svjedočenja aktera, koji opisuju život u tadašnjem Splitu, uspjehe Hajduka..., mogu pronaći i biografije igrača, priča o Svjetskom prvenstvu u Brazilu, gdje su igrači Hajduka Beara, Vukas i Broketa, vidjeli brazilsku Torcidu, po kojoj je i ona splitska dobila ime, te brojne zanimljivosti vezane uz osnivanje splitske navijačke skupine.

Uz knjigu je promoviran i dokumentarni film režisera Mate Prlića koji u razgovoru s brojnim akterima, poput Duška Kečkemeta, Vladimira Beare, Stane Krstulovića, Ante Ivaniševića... otkriva nepoznate detalje osnivanja Torcide.

Promociju su svojom nazočnošću uveličali brojni bivši igrači splitskoga kluba, kao i članovi najužeg vodstva.